Cresterea copilului

#copil #citit #carte #carti #biblioteca

Cum sa alcatuiesti o biblioteca pentru copilul tau

Copiii care au in casa o biblioteca plina cu carti sunt mult mai preocupati de citit in comparatie cu cei carora le lipseste aceasta baza materiala. Universul cartilor joaca un rol foarte important in viata micutilor, pentru ca toate povestile cu care intra in contact ii ajuta sa inteleaga mai bine atat lumea inconjuratoate, cat si propriile lor experiente. Este greu sa iti dai seama care vor fi cartile preferate ale copilului tau, asa ca diversitatea nu trebuie sa lipseasca din biblioteca celui mic.

 

 

Pasul 1. Cumparati impreuna mobilierul pentru biblioteca

Daca vrei sa il atragi pe copilul tau in tainele cititului, atunci trebuie sa il implici in tot ceea ce faci atunci cand incepi sa ii alcatuiesti o biblioteca. Startul il da achizitionarea mobilierului.

Mergeti impreuna la magazine si lasa-l sa isi aleaga articolele preferate. Se va simti mult mai motivat, mai tarziu, sa aiba grija atat de carti, dar si de mobila. Nu te limita totusi la o biblioteca restransa, pentru ca rafturile acesteia se vor umple, treptat, cu tot felul de materiale de citit.

Inainte de a achizitiona un produs, tine cont si de faptul ca trebuie sa ai suficiente compartimente pentru a depozita cartile de maxim interes pentru copil, compartimente situate la un nivel potrivit inaltimii celui mic. Astfel copilul nu va depinde de ajutorul tau pentru a lua sa citeasca o carte din biblioteca.

Pasul 2. Alegeti materialele pentru biblioteca

O biblioteca nu inseamna exclusiv carti, pentru ca acestea nu sunt singura sursa de a intra in contact cu literatura sau cu materialele non-literare. Important este ca cel mic sa se bucure de o varietate de mijloace de informare, mai precis, de tot ceea ce inseamna citit.

Iata ce materiale trebuie sa contina biblioteca:

  • Carti care sa corespunda nivelului de intelegere al copilului. Cartile mult prea dificile ii vor induce copilului un sentiment de frustrare. Risti astfel sa il indepartezi de la aceasta activitate. In articolul Cum sa alegi cartile potrivite pentru copilul tau vei afla in ce mod poti determina nivelul de intelegere al acestuia.
  • Carti care se afla in aria de interes a celui mic. Descopera din timp care sunt pasiunile copilului tau si achizitioneaza-i suficiente carti din acel domeniu. Daca vrei sa il determini sa citeasca mai mult, atunci lasa-l sa isi aleaga singur cartile care corespund intereselor sale.
  • Carti non-fictionale. Chiar daca ai un copil mic, asta nu inseamna ca trebuie sa ii citesti doar basme sau povesti. Cartile sunt si o modalitate de a cunoaste viata exterioara, asa ca alege materiale care sa aiba ca subiect animalele, plantele, pamantul etc. De asemenea, incearca sa gasesti tot felul de carti care trateaza subiecte practice: cum sa confectioneze diferite obiecte folosind anumite materiale sau tehnici etc. Scopul este sa ii dezvolti aptitudinile, sa ii trezesti interesul pentru lucrurile din jur, totul prin joaca si distractie.
  • ziare si reviste. Important este ca cel mic sa invete sa foloseasca toate mijloacele de informare si sa nu se limiteze doar la televizor si internet. In acelasi timp, lasa-l sa citeasca si altceva in afara de carti. Isi va dezvolta limbajul considerabil si va sti, mai tarziu, cum sa isi aleaga propriile materiale. Un loc in biblioteca ar trebui sa il ocupe si revistele sale preferate. In acest sens, ii poti face un abonament, alcatuind chiar o colectie cu benzi desenate sau alte reviste care ii sunt pe plac. De asemenea, daca tu consideri ca exista publicatii potrivite varstei sale si iti doresti sa se afle in biblioteca, nu ezita sa le achizitionezi.
  • Materiale multi-media. Adapteaza-te noii generatii si include in biblioteca DVD-uri sau audiobook -uri. Acestea sunt un mijloc excelent de invatare, si in plus, distractive. De exemplu, dca iti doresti ca cel mic sa invete o limba straina, atunci ai putea sa ii achizitionezi un pachet care sa include DVD-uri cu programe interactive, completate de carti. In felul acesta, folosesti cat mai multe resurse, iar invatarea se face mai usor si mai distractiv. La fel poti proceda in legatura cu multe domenii. Adauga printre acestea DVD-uri sau audiobook-uri cu povestile preferate ale copilului tau, iar cel mic se va declara incantat de materialele din biblioteca sa.

Pasul 3. Tine cont de preferintele voastre

Este important ca biblioteca sa cuprinda carti care sa ii trezeasca micutului pasiunea pentru citit. De asemenea, pentru ca tu ii vei citi povesti seara inainte de culcare sau te vei juca impreuna cu copilul tau, ar fi indicat sa adaugi pe lista achizitiilor si cartile pe care le-ai reciti oricand cu placere. Contribui si mai mult la varietatea bibliotecii si in acelasi timp, copilul va fi mult mai atras de anumite subiecte, stiind ca acestea se situeaza pe lista preferintelor parintilor sai.

Pasul 4. Invata-l sa aiba grija de carti

Cartile sunt o mostenire pretioasa, iar biblioteca se va reinoi de la an la an. Totusi, majoritatea cartilor se vor afla in sfera de interes a copilului pentru mai mmult timp. Invata-l sa aiba grija de acestea, sa le aseze in biblioteca in functie de editura sau gen, si sfatuieste-l in permanenta, cel putin pana cand se obisnuieste, sa nu le rupa sau sa le mazgaleasca.

Citeste si: 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare