Cresterea copilului

#camera copil #jucarii #camera joaca # jocuri educative

Cum sa amenajezi camera de joaca pentru copilul tau

Camera de joaca a copilului trebuie sa fie un spatiu in care micutul tau sa se joace, sa invete lucruri noi, sa fie confortabil si in siguranta in acelasi timp. In mod normal, esti tentat sa te gandesti la o camera plina de jucarii, pictata in culori cat mai aprinse si vesele, insa in realitate trebuie sa ai in vedere mai multe aspecte.
 

Peretii


Atunci cand incepi sa pregatesti o camera, primul pas este sa o zugravesti, vopsesti sau pictezi. Desi probabil esti tentat sa alegi culori foarte puternice in ideea ca acestea sunt potrivite pentru o astfel de camera, ar fi bine sa reconsideri acest aspect. Opteaza pentru culori care induc liniste si relaxare, nu nervozitate si stari exagerate de energie.

Culorile pale, sterse cum ar fi cremul, rozul sau bleo-ul pal, verdele, lavanda sau galbenul sters sunt variante bune pentru o astfel de camera. In schimb, rosul aprins, albastrul, turcoazul, portocaliul si alte nuante aprinse sunt extrem de obositoare si excitante din punct de vedere nervos.

De asemenea, daca doresti, poti angaja un pictor care sa decoreze camera copilului inspirat de desenele preferate ale puiului tau. Afla lucruri interesante despre cromoterapie.
 

Podeaua


In acest caz, vei avea tendinta sa optezi pentru covoare pufoase care sa il protejeze in cazul unor cazaturi , insa cea mai buna varianta este parchetul si eventual o paturica si eventual cateva pernute asezate intr-un colt in care el sa se joace linistit.

Pentru a nu aluneca pe parchet, evita sa folosesti ceara de parchet si incalta-l pe copil cu papuci sau sosete care ua bucati de cauciul lipite pe talpa.

Covoarele pufoase aduna extrem de mult praf care va ajunge in plamanii copilului, chiar daca le vei schutura sau aspira periodic.
 

Prizele si intrerupatoarele


Prizele trebuie acoperite cu accesorii special create in acest sens, iar daca este posibil, monteaza un intrerupator pentru lumina la un nivel la care sa ajunga si copilul tau, in acest fel, nu va fi tentat sa incerce sa se urce pe scaune sau pe alte obiecte pentru a ajunge la buton.

Daca aceasta varianta este prea dificila, ii poti instala o veioza sau lampa, dar ai grija ca micutul sa ajunga doar la intrerupator, iar lampa sa fie bine fixata intr-un punct, astfel incat sa nu reuseasca sa o darame.
 

Jocurile educative si cartile


Jucariile copilului trebuie sa fie asezate intr-un tarc sau aranjate in functie de categorie. De asemenea, desi copilul va fi atras doar de jucariile colorate, care nu il invata mare lucru, incearca sa ii achizitionezi si cateva obiecte care sa ii stimuleze gandirea si activitatea creierului.

In functie de varsta pe care o are, ii poti cumpara diverse puzzle-uri, un glob pamantesc distractiv, diverse instrumente cum ar fi microscopuri, un telescop, un cub rubik etc.

De asemenea, o biblioteca pentru carti ar fi utila, chiar daca este la varsta la care doar coloreaza sau se uita la imagini. Pe masura ce va creste, biblioteca va fi din ce n ce mai populata, iar copilul tau din ce ince mai istet si mai informat.
 

Mobilierul


In afara de biblioteca de dimensiuni reduse, copilul nu va avea nevoie in camera de oaca decat de un scaunel si o masuta care sa se mulete pe dimensiunile sale. Aici va citi, va scrie, va desela si colora, insa cel mai important este ca acest mic mobilier sa fie pozitionat astfel incat lumina naturala sa vina din stanga sa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului