Cresterea copilului

#copii #educatie #parinti

Cum sa controlezi comportamentul agresiv al copilului

Foarte multi copii au un temperament impulsiv si nu incearca niciodata sa isi tempereze emotiile, insa uneori acest temperament ajunge sa se transforme in agresivitate . Aceasta agresivitate se poate rasfrange asupra colegilor si a prietenilor, a animalelor si uneori chiar asupra parintilor.
Un asemenea comportament nu trebuie acceptat de catre parinti, ci din contra, schimbat. Iata cateva metode prin care poti face acest lucru.
Arata-i toata dragostea ta
Parintii trebuie sa fie foarte afectuosi cu copilul, sa ii vorbeasca frumos, sa il stranga in brate, sa il sarute si sa ii spuna vorbe frumoase. In tot acest timp, mami si tati trebuie sa ii explice copilului ca acesta este un comportament normal fata de persoanele dragi si ca asa trebuie sa faca si el la randul sau cu familia si prietenii sai.
Asculta ce are de spus
Probabil ca furia si agresivitatea sa izvorasc dintr-un anumit motiv. Asculta-l pe micut si afla de ce este nervos si suparat. Oricare ar fi cauza, explica-i copilului ca niciun motiv nu este suficient de bun pentru un astfel de comportament si ca atunci cand ceva il deranjeaza, cea mai buna solutie este comunicarea. Exact, spune-i ca atunci cand se cearta cu un coleg, spre exemplu, trebuie sa discute cu acesta si sa rezolve problemele pe aceasta cale. Daca nu ajung la niciun rezultat, este bine sa apeleze la ajutorul unui adult (invatatoarea sau parintii) care are puterea de a indrepta lucrurile.
Observa-l cand se joaca
Daca ai posibilitatea, incearca sa stai pe langa copil atunci cand se joaca si observa-i reactiile. Daca are iesiri nervoase si reactii agresive nu sta pe ganduri si atrage-i imediat atentia. Desigur, nu trebuie sa folosesti un ton agresiv, care sa il enerveze si mai tare. Vorbeste-i pe un ton cald si spune-i ca daca va continua cu aceasta atitudine, niciun copil nu va mai dori sa se joace cu el.
Recompenseaza-l
Atunci cand intra intr-un conflict cu cineva, dar totusi reuseste sa se stapaneasca si sa rezolve problema cu foarte mult calm , este absolut normal sa ii arati ca ii apreciezi atitudinea. Astfel, pe langa laudele cuvenite, ofera-i un cadou sau lasa-l sa manance un desert care stii ca ii place in mod deosebit (bomboane de ciocolata, de exemplu).
Ai grija la comportamentul tau
Daca vrei sa ai un copil calm, linistit, care sa isi rezolve problemele intr-un mod cat mai normal, trebuie sa ai grija la exemplul pe care i-l oferi chiar tu, ca si parinte. Asadar, cel putin de fata cu el, rezolva orice fel de problema prin comunicare, cu un ton cat mai linistit si in niciun caz nu da semne de agresivitate fata de alte persoane, indiferent de situatie.
De asemenea, atunci cand el face o boacana, iar tu esti nemultumit nu apela sub nicio forma la bataie. Altfel, el va percepe bataia ca pe cel mai usor mod de a rezolva problemele.



Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului