Cresterea copilului

#adulti de succes # obiceiuri parinti #crestere copii

Cum sa cresti copiii astfel inca sa ajunga adulti de succes. 4 obiceiuri pe care toti parintii trebuie sa le aiba

Nu este deloc usor sa cresti un copil si sa-l educi astfel incat devina un adult de succes. Cu atat mai mult cu cat noi nu am avut o educatie in acest sens. Exista insa cateva obiceiuri pe care parintii trebuie sa le adopte daca isi doresc ca la maturitate, copiii lor sa aiba o viata frumoasa.

 

Da-i copilului responsabilitati

Responsabilitatile, inca din primii ani de viata, ii invata pe copii sa aprecieze mai bine ceea ce au si nu vor ajunge ca la maturitate sa li se pare greu de indeplinit anumite sarcini. Desigur, responsabilitatile trebuie sa fie adecvate varstei. De exemplu, strangerea jucariilor este o metoda buna de a invata copilul sa fie responsabil inca de la varste fragede. Pe masura ce creste poate invata sa aiba grija de o panta, iar mai tarziu sa-si faca singur curat in camera.

Petrece timp alaturi de copil

Este din ce in ce mai dificilpentru parinti sa petreaca timp alaturi de copil. Orele petrecute peste program abia daca le dau ocazia sa-i vada pe micuti inainte de a adormi. Iar weekendurile sunt adesea irosite cu treburi casnice. Chiar daca esti extrem de ocupata fa-ti timp, macar o ora pe zi, pentru a o petrece alaturi de copil. Este foarte important sa fiti conectati sai sa ii arati copilului ca esti acolo pentru el, cand are nevoie.

Ofera-i solutii pentru probleme, nu rezolvarea

Atunci cand copilul iti pune intrebari pentru care ar putea gasi singur raspunsul (in special in cazul temelor), nu te oferi sa-i dai rapid raspunsul. Invata-l ce intrebari sa-si puna pentru a afla raspunsul sau ofera-i cateva ponturi ajutatoare. Nu face temele in locul lui deoarece acest lucru nu il va ajuta sa gaseasca rezolvari altor probleme pe care le va intalni de-a lungul vietii.

Accepta-i si recunoaste-i sentimentele si emotiile

Uneori emotiile si sentimentele copiilor pot parea banale pentru parinti, insa acestea sunt cat se poate de reale pentru cei mici. Este important ca parintii sa invete sa fie empatici si sa le permita celor mici sa-si exprime emotiile si sentimentele. Sa fie acolo pentru ei, sa-i asculte si sa ii sprijine, sa ii laude, sa ii incurajeze. Invata-l pe cel mic cum sa-si estioneze emotiile si nu sa si le reprime. Doar asa va ajunge un adult de succes.

Sursa foto:  pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare