Cresterea copilului

#copii #educatie #parinti #sport #prieteni

Cum sa cresti un copil fericit

Iti doresti tot ce este mai bun pentru copilul tau, insa preconceptiile, dezinformarea sau pur si simplu ideile pe care le ai despre educatie il vor influenta si pe micutul tau. Iata cum poti sa cresti un copil fericit .

 

Mentine-ti asteptarile la limita normala
 

 

Observa aptitudinile copilului tau, comportamentul acestuia, personalitatea si nu ii cere imposibilul, pentru ca tot ceea ce vei reusi va fi sa il inhibi si sa ii stirbesti increderea in sine.

Este normal sa ceri un pic mai mult decat limita confortabila a copilului tau, insa daca il vei obliga sa atinga anumite standarde pentru care nu are resursele necesare, vei crea disconfort, frustrare si nefericire.

Atentie la modul in care il lauzi pe copilul tau. Ii spui tot timpul ca este perfect? Notiunea de perfectiune poate deveni intimidanta pentru oricine. Nu te bucuri de succesul copilului tau, pentru ca alti colegi au reusit performante si mai bune? Copilul va ramane frustrat si suparat pentru ca nu reuseste niciodata sa fie suficient de bun pentru tine. Analizeaza-ti cuvintele si apreciaza-ti copilul pentru ceea ce este, nu pentru ce ti-ai dori tu sa devina.
 

 

Impune-i limite si restrictii
 

 

Nu face o obsesie din limite si restrictii, insa prea multa liberatate poate avea efecte negative asupra copilului. Nu putem sa ii tratam pe copii ca pe niste adulti, pentru ca acestia nu au capacitatea de a face fata tuturor responsabilitatilor.

La urma urmei, oricat de matur ar parea copilul tau, acesta are nevoie de sprijinul si de sfaturile tale. Prea multa libertate il va impinge catre un comportament rebel, depresiv si confuz. Arata-i copilului tau ca ai incredere in acesta, insa nu il obliga sa ia decizii complicate mult prea devreme.
 

 

Lasa-l sa invete din propriile greseli
 

 

Daca vei sari in ajutorul copilului de fiecare data cand face o greseala, acesta nu va avea ocazia sa se orienteze si sa gaseasca singur solutii. Fie ca este vorba despre faptul ca inca nu reuseste sa se imbrace singur in mod corect sau are anumite probleme de adaptare in grupul de la gradinita, ideal ar fi ca tu sa il incurajezi pe micut, sa ii dai sfaturi si sa ai rabdare pentru ca acesta sa gaseasca singur o rezolvare.

Cu cat il vei proteja mai mult, cu atat micutul va deveni dependent de tine, mult prea sensibil si mai tarziu, nu va putea trece usor peste diverse obstacole, esecuri sau dezamagiri .
 

 

Ofera-i o familie fericita
 

 

Familia reprezinta universul copilului tau, punctul sau de echilibru si mediul din care invata cele mai multe lucruri. Nu ii permite copilului sa fie martor la certurile din familie si nu il impovara cu problemele prin care treceti, fie ca sunt de ordin financiar sau sentimental.

Chiar daca tu si partenerul sunteti divortati, ar trebui sa mentineti o relatie armonioasa de dragul copilului vostru. Respectul reciproc, sinceritatea, puterea de a face compromisuri, unitatea sunt lucruri pe care copilul le invata din puterea exemplului, asa ca ofera-i acestuia un mediu prielnic pentru invatare si dezvoltare.
 

 

Incurajeaza-l sa isi dezvolte pasiunile
 

 

Ajuta-l pe copilul tau sa isi descopere aptitudinile si sa isi dezvolte pasiunile. Fie ca este vorba despre un sport sau despre o activitate artistica, micutul tau va fi absorbit de domeniul care il pasioneaza, va dori sa se dezvolte, sa faca performanta si sa devina cel mai bun. In felul acesta, ii vei asigura copilului diversitatea de care are nevoie in viata sa, il vei determina sa isi faca prieteni noi, sa isi extinda orizonturile si il vei pregati pentru viata de adult.
 

 

Incurajeaza-l sa practice un sport
 

 

Activitatile fizice ii mentin copilului un tonus ridicat, ii formeaza un corp armonios si il ajuta sa dobandeasca anumite calitati morale pe care doar un mediu competitiv si lucrul in echipa le poate oferi.

Incurajeaza-l pe copilul tau sa isi petreaca mai mult timp in aer liber si mai putin in fata calculatorului, lasa-l sa se joace cu prietenii si sa practice diverse activitati fizice. Nu trebuie neaparat sa faca performanta, daca nu il pasioneaza in mod deosebit un anumit sport. Este suficient ca va invata sa socializeze, sa treaca peste obstacole si infrangeri, isi va mari rezistenta fizica si va avea astfel mai multa incredere in sine.
 

 

Ofera-i echilibru copilului tau
 

 

Fiecare zi a copilului tau reprezinta o etapa de cunoastere si ca orice persoana, acesta are nevoie de echilibru in viata sa. Ajuta-l pe copil sa isi largeasca orizonturile incurajandu-l sa participe la diferite activitati, din domenii diferite.

Ia-l cu tine la teatru, la un concert de muzica, insa mergeti si la un meci. Propune-i copilului sa se inscrie la diverse activitati extrascolare care il pasioneaza si sa isi alcatuiasca astfel si un alt cerc de prieteni, in afara de colegii de la scoala.

Varietatea ii va oferi echilibru in gandire, il va ajuta mai tarziu sa isi faca alegerile potrivite in ceea ce priveste profesia sau hobby-urile sale si ii va oferi numeroase satisfactii.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare