Cresterea copilului

#copil #educatie #prieteni #socializare #parinti

Cum sa cresti un copil sociabil

Daca in primii ani de viata copiii sunt prietenosi si acorda mai multa atentie jucariilor decat partenerilor de joaca, lucrurile se schimba in jurul varstei de doi ani. Micutul incepe sa manifeste preferinte , nu atat fata de jocul in sine, ci fata de copiii cu care relationeaza.

 

Mai mult, diferentierea celor din jur, timiditatea, dar si impactul mediului din jur isi vor pune amprenta asupra abilitatilor de relationare si socializare a copilului. Daca la o varsta frageda, acest aspect nu ti se pare unul foarte important, in timp, posibilitatea de a socializa si de a comunica va deveni cruciala in aproape orice activitate pe care micutul o desfasoara. Pentru ca obiceiurile bune se invata din timp, este important sa ii creezi conditii propice pentru a-si dezvolta abilitatile de comunicare si socializare.

 

Bebelusii sunt timizi?

 

Se pare ca exista o legatura de ordin genetic ce contribuie la caracterul timid al bebeluslui. Desi majoritatea copiilor mici nu se tem de straini, unii au un comportament mai retinut fata de altii. Toti bebelusii trec printr-o perioada in care incearca sa se adapteze mediului din jur, insa intotdeauna va exista acel copil care, de exemplu, nu poate sa se joace singur, fuge fara motiv etc.

Timiditatea este una dintre caracteristicile care ne urmaresc toata viata. Chiar daca este posibil sa il inveti pe copil cum sa isi „administreze” aceasta insusire, este destul de dificil sa il transformi pe copilul timid intr-o persoana extrovertita.

Totusi, modul in care reactionezi la caracteristice acestuia joaca un rol important in dezvoltarea copilului . Un copil timid poate fi ajutat de catre parintii sensibili, care incearca sa il incurajeze si sa ii dea incredere in sine, in timp ce un copil extrovertit se poate inchide in sine daca va creste intr-o familie abuziva.

Daca il protejezi in fiecare zi si il tii departe de interactionarea cu alti copii, micutul va continua sa aiba o fire retrasa si ii va fi mai greu sa isi invinga timiditatea mai tarziu. De asemenea, daca ii ignori aceasta trasatura a temperamentului sau, ii stergi si acea urma de incredere in sine pe care o are. Ce ramane de facut este solutia de mijloc: introdu-l in mod gradual, tinand cont de schimbarile prin care trece, in mijlocul copiilor.
 

Cum sa iti ajuti copilul sa devina mai sociabil

 

  • Incurajeaza-ti copilul sa iti fie de ajutor la micile treburi din casa. Copiii care cresc intr-un mediu ce promoveaza grija pentru celelalte persoane dezvolta mai repede aptitudini de socializare.

 

  • Fii un exemplu demn de urmat: parintii ar trebui sa se poarte politicos, sa se respecte si sa isi manifeste grija fata de cei din jur. In felul acetsa, si copilul tau se va purta la fel.

 

  • Ofera-i in permanenta copilului tau dovezi ale afectiunii tale. Micutii care cresc intr-un mediu stabil din punct de vedere emotional reusesc sa lege mai repede prietenii.

 

  • Rasplateste-l pentru aptitudinile sociale. Atunci cand este politicos sau cand manifesta consideratie fata de ceilalti, nu uita sa ii lauzi comportamentul si sa ii aduci aminte cat de mandru esti de el.

 

  • Redu nivelul de competitie dintre copiii tai. Nu imparti lucrurile in mod egal, pentru ca astfel ii vei face sa isi doreasca partea cea mai mare. Incurajeaza-i sa isi doreasca si sa primeasca atat cat au nevoie.

 

  • Invata-l pe copil cum sa se joace cu ceilalti micuti. Discutati despre ce jucarii vrea sa imparta cu partenerii de joaca si care sunt jucariile pe care prefera sa le tina pentru el. Nu te astepta ca acesta sa isi doreasca sa imparta totul cu ceilalti. Creeaza-i insa oportunitati pentru a fi generos: o cutie de creioane colorate, piese lego de joc, puzzle-uri, nu trebuie sa apartina niciunui copil  ci pot fi folosite de toti cei prezenti.

 

  • Invata-l pe copilul tau cum ar trebui sa se prezinte intr-un grup nou, care ar putea fi primele cuvinte pentru a relationa cu ceilalti; faceti jocuri de rol pentru a-i arata micutului cum sa socializeze, daca aceste lucruri nu vin in mod natural.

 

  • Imbraca-l pe copilul tau in acelasi mod in care sunt imbracati si ceilalti copii. Un copil timid se va simti si mai mult in "vizorul" celorlalti daca va iesi in evidenta.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului