Cresterea copilului

#bebelus #ingrijire #igiena

Cum sa cureti urechile bebelusului

Multi parinti nu stiu exact daca ar trebui sa ii curete urechile bebelusului si cum ar trebui sa procedeze in mod corect, pentru a nu il expune pe acesta infectiilor sau deteriorarii timpanului. Iata cateva lucruri esentiale pe care trebuie sa le stii despre ceara acumulata in urechi si care este cea mai buna metoda de indepartare a acesteia.
Ceara are efecte benefice
Cerumenul, substanta cunoscuta in mod popular ca ceara din urechi, ajuta urechea sa se mentina curata si hidratata. Desi textura acesteia iti poate semnala disconfort si murdarie, urechea umana produce ceara tocmai penrtu a proteja canalul auditiv.
Ideal ar fi sa lasi ceara sa iasa singura din urechi, pentru ca astfel aceasta va impinge spre exterior toate particulele de murdarie si mizerie. Acest lucru se realizeaza doar atunci cand cureti in mod corespunzator urechea exterioara a copilului.
Nu folosi betisoare de urechi
O regula valabila atat pentru bebelusi, cat si pentru adulti, insa de cele mai multe ori ignorata – betisoarele pentru urechi nu sunt destinate curatarii interiorului urechii, ci doar a exteriorului acesteia. Mai ales in cazul bebelusului, betisoarele pot rani timpanul, provocandu-i infectii serioase.
De asemenea, nu folosi alte obiecte ascutite sau degetul pentru a indeparta ceara din urechi. Chiar si cea mai mica neatentie poate avea consecinte grave.
Pentru a curata urechea bebeluslui, foloseste-te un prosop pentru copii. Rasuceste usor capatul acestuia, inmoaie-l in apa si curata usor exteriorul urechii bebelusului.
O alta solutie o reprezinta betisoarele speciale pentru bebelus, care sunt astfel concepute incat sa nu iti permita introducerea acestora prea adanc, insa orice lucru introdus in urechea bebelului prezinta riscuri.
De asemenea, nu introduce apa in urechea bebelusului. Aceasta va impinge si mai mult murdaria in ureche. Cel mai indicat ar fi sa utilizezi totusi capatul umed al unui prosopel pentru copii.
Pentru o indepartare a dopurilor de ceara, trebuie sa apelezi la medicul specialist. Acesta va indeparta dopurile cu un aparat special, care nu are nimic in comun cu betisoarele de urechi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului