Cresterea copilului

#depresie #nastere #gravida #copil #bebelus

Cum sa eviti depresia postnatala

Chiar daca nu s-au descoperit metode stiintifice pentru prevenirea depresiei postnatale, exista cativa pasi care te vor ajuta sa te protejezi si sa reduci riscul aparitiei unei astfel de stari. Cheia consta intr-un stil de viata sanatos , activ si in prietenii de nadejde.

Dormi suficient

Dupa nasterea bebelusului tau iti va fi destul de greu sa urmezi un program de somn normal, insa oboseala isi spune cuvantul asupra starii tale generale daca nu te odihnesti corespunzator. Incearca sa dormi cat de mult poti, mai ales dupa-amiaza, cand mai poti trage cate un "pui de somn" daca bebelusul tau doarme sau nu este agitat. De asemenea, discuta cu partenerul si roaga-l sa te ajute cu "turele" de noapte, macar in weekenduri, atunci cand nu trebuie sa mearga la serviciu.

Alimentatia joaca un rol important in starea ta generala. Ai nevoie de elemente nutritive pentru a te simti in forma, asa ca respecta-ti orele de masa si incearca sa mananci consistent si sanatos.

Fii activa

Chiar daca deocamdata nu pti depune prea mult efort, o plimbare de 15 minute prin parc te va binedispune si te va revigora. Incearca sa faci aceste mici plimbari dimineata devreme, pentru a beneficia de aerul curat sau seara. De asemenea, profta de soare si "incalzeste-te" putin afara.

Evita luarea deciziilor importante imediat dupa nastere

Imediat dupa nastere, incearca sa iti mentii viata cat se poate de simpla; singura ta preocupare trebuie sa fie bebelusul si bucuria de a fi devenit mama. Problemele de la job, barfele cu colegele la telefon, achizitionarea unei case noi - decizii care implica o perioada de gandire mai indelungata si care pot genera stres, ar trebui evitate, pentru ca daca nu le dai de cap, te poti trezi intr-o depresie.

Inconjoara-te de persoanele dragi

Parintii, partenerul, prietenii, incearca sa ii tii aproape, pentru a te ajuta si a-ti oferi energie pozitiva. Roaga-i pe acestia sa iti fie alaturi, pentru ca sprijinul moral si afectiunea lor te va face sa te simti mult mai sigura pe tine. Nu ezita sa le ceri sfaturi in legatura cu ingrijirea bebelusului, daca simti ca nu stii ce sa faci sau esti extenuata .

Pregateste-te temeinic pentru sarcina

Informeaza-te din timp despre ce presupune sarcina, pentru a nu fi luata total prin surprindere. Discuta cu medicul si vorbeste si cu alte mamici care au trecut prin aceasta experienta. Astfel, nu te vei mai simti atat de traumatizata dupa sarcina si vei face fata mai usor schimbarilor care vor urma.

Gaseste ajutoare

Imediat dupa nastere, vei avea nevoie de persoane care sa te ajute cu treburile casnice, cum ar fi curatenia sau gatitul. Daca bugetul iti permite, angajeaza pe cineva care sa se ocupe de toate aceste treburi in locul tau. Adu-o pe mama ta sa stea la tine pentru cateva saptamani sau roag-o pe prietena ta cea mai buna ca macar o data pe saptamana sa iti dea o mana de ajutor. Obisnuieste-te cu ideea ca nu vei putea face fata tuturor lucrurilor si ca inevitabil vei avea nevoie si de persoane care sa aiba grija de tine, cel putin pentru o perioada.

Gaseste sprijin moral

Faptul ca cei din jur te ajuta atunci cand ai nevoie iti va ridica moralul cu siguranta, insa cateodata o vorba buna din partea celorlalti poate face minuni asupra dispozitiei tale generale. Vorbeste cu persoanele dragi tie despre cum te simti, chiar daca nu astepti neaparat un sfat sau o recomandare. Simplul fapt ca esti ascultata si ca poti scapa de frustrari te va face sa te simti mai bine.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului