Cresterea copilului

#copii #creativitate #memorie #inteligenta #relationare

Cum sa-i dezvolti inteligenta copilului tau

Cu totii stim ca exista o inteligenta nativa a copiilor. Dezvoltarea ei insa reprezinta una din atributiile tale ca parinte. Pe langa o alimentatie adecvata, un somn de calitate si o joaca stimulativa mental, exista si alte moduri prin care poti sa-i "insufli" copilului tau o doza sanatoasa de "desteptaciune". Iata cum poti sa-i dezvolti inteligenta micutului tau, inca de la varste fragede.

De la nastere si pana la varsta de 4 ani, creierul unui copil creste intr-un ritm foarte rapid, ajungand la 90% din marimea unui adult. De aceea, aceasta este perioada ideala pentru a invata, caci mintea lui este ca un burete ce absoarbe informatiile. Specialistii spun insa ca nu este bine sa grabesti lucrurile si sa sari peste etapele de baza, doar pentru a te lauda in fata altor mamici cu cat de destept este copilul tau.

Invata-l sa relationeze

Arata-i afectiune, invata-l sa relationeze si, pe langa dezvoltarea socio-emotionala, ii vei dezvolta si inteligenta. Potrivit specialistilor, relatiile pline de afectiune actioneaza ca o "plasa de siguranta" pentru creierul copilului tau si sunt extrem de importante in primii ani de viata.

Nu te preface ca esti acolo, cand tu de fapt esti cu mintea in alta parte, intrucat copilul simte asta. Asculta-l si priveste-l in ochi in timp ce discutati, il vei stimula astfel sa gandeasca si sa invete mai mult. Prin contrast, cand un copil nu se simte in siguranta, nici capacitatea lui de gandire nu va fi pe deplin dezvoltata.

Lasa-l sa inteleaga

Una dintre greselile frecvente pe care o fac multi parinti este aceea de a-i "indopa" pe cei mici cu informatie. Specialistii spun ca procesul este ceva dinamic si trebuie privit ca atare. Nu-i povesti despre nuci pana nu ii arati un nuc, spre exemplu.

Dezvolta-i creativitatea

Ofera-i noi posibilitati de a-si exprima creativitatea, de a gasi cat mai multe solutii intr-o situatie noua. Pune-l sa aranjeze cuburile in mai multe feluri, sa construiasca masini, castele etc. Citeste-i, lasa-l sa-si dezvolte imaginatia, limiteaza-i timpul petrecut la televizor sau la calculator.

Imbunatateste-i memoria

Ajuta-l sa-si exerseze memoria, prin repetarea poeziilor, a cantecelor invatate la gradinita ori a cifrelor sau cuvintelor noi pe care abia le-a retinut.

Sursa foto:bodyandsoul.com.au
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului