Cresterea copilului

#unghii #ros unghii #copii

Cum sa il faci pe copil sa nu isi mai roada unghiile

Unii copii isi rod unghiile atunci cand se simt nesiguri, cand se tem sau cand se plictisesc, de cele mai multe ori, fara sa realizeze ca fac acest lucru. Din pacate, acest tic nervos poate distruge definitiv aspectul frumos al unghiilor copilului, motiv pentru care trebuie sa iei masuri din timp pentru a-l dezvata de acest obicei .


Iata cinci metode eficiente prin care iti poti dezobisnui copilul sa-si roada unghiile:


Explica-i pericolul acestui obicei


Spune-i copilului ca rosul unghiilor este un obicei nesanatos, deoarece ducand mana la gura poate contracta diversi germeni care duc la imbolnavire. Daca este prea mic sa inteleaga acest lucru, explica-i ca raceala (starea neplacuta in care se afla atunci cand este bolnav) este una dintre consecintele acestui obicei. Roaga-l sa observe cati dintre prietenii sau colegii lui au acest tic nervos si fa-l sa inteleaga ca nu este in regula sa procedeze asa. Explica-i faptul ca acest obicei ii poate provoca infectii, ca unghiile lui vor arata foarte urat si ca mai tarziu va regreta.


Gaseste cauza reala


Mai mult decat un tic nervos, rosul unghiilor poate fi un semn al faptului ca micutul tau se confrunta cu probleme de anxietate si stres. Din acest motiv copilul isi roade unghiile atunci cand stie ca urmeaza un lucru neplacut pentru el (un examen, o infruntare , o cearta etc). In acest caz, ar fi bine sa duci copilul la un medic psiholog, sa afli cu exacitate care este problema lui si sa incercati impreuna sa o rezolvati.


Este foarte important sa aiba suportul total al parintilor si sa i se repete faptul ca nu este o problema grava daca greseste ceva sau daca face un lucru rau fara intentie. Ajuta-l sa se relaxeze si sa scape acest tic nervos.


Taie-i regulat unghiile


Ar fi bine sa ii tai copilului unghiile o data pe saptamana, sau chiar mai des daca este cazul. In acest fel, copilul nu va mai avea ce sa roada. Eventual, incearca sa il determini sa fie incantat de acest moment si sa isi doreasca sa isi taie unghiile in loc sa le roada. Pentru a face acest lucru, atunci cand ii tai unghiile citeste-i o poveste sau vizionati impreuna un film de desene animate.


Foloseste solutii de la farmacie


Companiile farmaceutice ofera produse special destinate acestui tic nervos.Mai exact, aceste geluri transparente se intind pe unghii cu ajutorul unei pensule si au un gust dezgustator, amar, lucru care il va face pe copil sa renunte la acest obicei. Mergi la farmacie si spune-i ca vrei o astfel de solutie, insa precizeaza ca o vei folosi pentru un copil.


Ajungeti la o intelegere


Daca ai incercat mai multe metode si toate au esuat incearca sa ajungeti la o intelegere amiabila. Spune-i copilului ca daca va renunta la acest obicei, ii vei face si tu pe plac intr-o anumita privinta. Discutati asupra unui lucru concret, care sa il motiveze. De exemplu, spune-i ca daca renunta la rosul unghiilor, ii vei oferi acel lucru pe care el si-l doreste de foarte multa vreme. Asteapta o anumita perioada de timp, pentru a exista certitudinea ca a scapat de acest obicei. Spune-i ca ii vei controla frecvent unghiile, pentru a te asigura ca nu triseaza. Aminteste-i zilnic de premiul pus la bataie pentru a fi motivat.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare