Cresterea copilului

#copil #boli mintale # dizabilitati mintale # educatie copil

Cum sa il inveti pe copil despre bolile mintale

Copilul tau ar putea sa nu inteleaga foarte usor faptul ca unii copii sau adulti sufera de dizabilitati mintale , asa ca este foarte posibil ca la un moment dat el sa faca anumite comentarii rautacioase sau chiar sa jigneasca o persoana care se afla intr-o astfel de situatie.

Daca se va intampla asa, cel mai probabil primul tau instinct este sa il certi sau sa il pedepsesti, insa cel mai bine este previi astfel de situatii si sa porti o discutie cu micutul tau.

Probabil ca la finalul discutiei nu vor intelege foarte bine de ce unii oameni se nasc cu acest probleme, insa vor sti cu siguranta cum sa abordeze situatia astunci cand va fi fata in fata cu o persoana cu dizabilitati .

Iata cateva recomandari pentru a-l invata pe copil cum sa reactioneze responsabil fata de persoanele cu dizabilitati mintale.
 

Fii sincera


Daca te hotarasti sa porti aceasta discutie cu copilul tau, este bine sa fii sincera si sa nu il menajezi de adevar, insa incearca sa il pui intr-o forma cat mai putin dramatica (chiar daca este). Vorbeste copilului tau despre ce implica o boala mentala si de despre faptul ca unii dintre acestia nu au norocul sa poata face lucruri care pentru el sunt simple: nu pot sa spuna ce isi doresc, nupot merge la o scoala normala, nu pot avea o viata normala, isi fac prieteni extrem de greu si asa mai departe.

Totusi, lasa-l sa inteleaga ca persoanele cu dizbilitati sunt la fel de speciale si uneori chiar mai mult decat restul oamenilor din jurul sau.
 

Se poate intampla oricui


Vorbeste-i despre faptul ca de aceste probleme poate suferi orice copil si precizeaza-i ca acestea, de obicei, apar inca de la nastere (pentru a nu-l speria). Totusi, explica-i ca acesti copii au fost mai putini norocosi decat el si ca au de suferit foarte mult din acest motiv.

Explica-i ca sunt copii care rad ce aceste persoane si ca din pacate cei care fac astfel de gesturi nu reusesc sa se puna in locul celor care au acea dezabilitate.
 

Incurajeaza intrebarile


Spune-i copilului inca de la inceputul discutiei ca te poate intrerupe oricand daca nu intelege anumite lucruri sau daca are intrebari. Doar in acest fel vei reusi sa il faci sa inteleaga cu adevarat situatia.
 

Da-i exemple


Daca ai la indemana un computer cu o conexiune la internet, arata-i cateva persoane cu handicap pentru a asimila si mai bine informatia si pentru a asocia handicapul cu o imagine. Explica-i totusi ca o persoana cu handicap nu poate fi data de gol intotdeauna de aspectul fizic.
 

Mergi mai departe


Daca vrei ca micutul tau sa inteleaga mult mai bine despre ce este vorba, ar trebui sa mergi la scoala pentru a discuta cu invatatorul/profesorul sau chiar cu directorul pentru a chema un specialist sa tina cateva prezentari, de preferat la fiecare clasa in parte. Un psiholog este cel mai in masura sa discute cu micutii despre acest aspect si sa ii faca sa inteleaga lucruri atat de complexe pentru ei.

Majoritatea scolilor au psihologi angajati, asa ca astfel de initiative nu ar fi greu de luat, insa este foarte posibil sa fie necesar sa insisti mai mult la conducerea scolii pentru a se implementa aceste prezentari.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului