Cresterea copilului

#gras #ambulanta #vecini #copil #serviciu urgenta

Cum sa il inveti pe copil sa foloseasca serviciul de urgenta 112

Cand copilul se afla intr-un pericol sau cand un adult are un accident, iar singurul sau companion este un copil mic, ar fi bine ca acesta din urma sa stie ce are de facut. Atunci cand copilul tau are varsta necesara (peste 5 ani), este necesar sa il inveti cum sa actioneze in situatii de urgenta , ce are de facut, cui sa ceara ajutorul si cum sa isi pastreze calmul.


Este absolut esential sa il inveti pe copilul tau cum sa sune la serviciul de urgenta si sa depui un mic efort pentru a-l face pe micut sa se descurce cat mai bine. Astfel, in cazul in care copilul se confrunta cu o situatie de urgenta , ori daca se intampla adesea sa ramana in casa cu o persoana in varsta, ori cu handicap, sa stie exactitate care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmeze.


Explica-i la ce foloseste serviciul de urgenta


Atunci cand incepi "antrenamentul" in ceea ce priveste serviciul de urgenta, este absolut necesar sa ii explici pentru ce si cand se solicita serviciul de urgenta. Spune-i copilului ca atunci cand este un incendiu, cand cineva verifica usa sau cand unei persoane din jurul nostru i se face rau, serviciul de urgenta este salvarea noastra. Explica-i despre tot ce inseamna serviciu de urgenta (politie, salvare, pompieri etc) si explica-i, de asemenea, care sunt cazurile de urgenta.


Include serviciul de urgenta la apelare rapida


De obicei, telefoanele mobile au deja in agenda lor inserate numerele de telefon de la politie, pompieri, salvare etc. Totusi, un buton apasat rapid este mult mai util si mai practic decat o cautare in agenda. In cazul in care este vorba despre un telefon fix, clasic, lipeste numarul de telefon 112 undeva in apropierea acestuia.


Ajuta-l sa memoreze adresa completa


Strada, numarul acesteia, blocul, etajul apartamentul si sectorul in care locuieste, sunt informatii vitale atunci cand se apeleaza un serviciu de urgenta. Repetati impreuna adresa pana cand o memoreaza, dar pentru orice eventualitate, lipeste-o undeva langa numarul de urgenta, on zona in care se afla telefonul.


Aplica un scenariu


Dupa ce l-ai invatat toate cele necesare, pune in aplicare un scenariu. De exemplu, spune-i copilului ca tie ti se face rau si este nevoit sa apeleze 112. Asadar, poarta un dialog cu copilul, in care tu reprezinti serviciul de urgenta. Pune-i intrebari cum ar fi: "Care este urgenta ta/Ce s-a intamplat?", "Cati ani are pacientul?", "Care este adresa completa?" etc.


Invata-l sa isi mentina calmul


Roaga-l pe copil sa isi mentina calmul, sa nu inceapa sa planga, sa nu se panicheze si explica-i ca doar asa va reusi sa te ajute mai repede si mai bine. Spune-i sa inspire si sa expire adanc, oricat de speriat ar fi si sa evite sa planga sau sa se panicheze.


Invata-l sa ceara ajutorul vecinilor


Dupa ce suna la serviciul de urgenta, ar fi bine ca micutul tau sa sune la telefon pe unul dintre vecini care sa il ajute sa se calmeze, dar si sa acorde primul ajutor celui care sufera. In cazul in care persoana in cauza nu raspunde la telefon, spune-i copilului sa iasa din casa si sa mearga la cea mai apropiata usa de pe palier (de preferinta oameni pe care ii cunoaste si cu care a interactiunat).
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare