Cresterea copilului

#bebelus #copil #carti #citit #parinte

Cum sa il inveti pe copil sa vorbeasca

Inca de la o varsta frageda, copilul tau incearca sa „sparga” barierele comunicarii, scotand diferite sunete si gangureli. Astfel, ai invatat cum sa interpretezi „limbajul” bebelusului tau; mai departe insa trebuie sa vii cu metode noi pentru a-l incuraja pe copil sa vorbeasca.

 

Pentru inceput, invata sa il asculti. Cu cat ii vei raspunde mai mult copilului tau, cu atat acesta isi va imbunatati abilitatile de a comunica. Probabil ca deja ai inceput sa descifrezi ce inseamna fiecare planset al micutului; procedeaza in acelasi fel si cu avalansa de scantece sau gangureli, pentru a sti cum sa ii raspunzi.

Tine cont de faptul ca reactiile bebelusilor sunt mai lente, asa ca va trebui sa ai rabdare pana cand micutul isi duce la capat "suita" de scantece. Chiar daca nu intelegi tot ceea ce vrea sa spuna copilul, important este ca acesta sa simta interesul si atentia pe care o primeste atunci cand incearca sa comunice.

Iata alte modalitati prin care il poti incuraja pe copil sa vorbeasca mai repede:

 

Raspunde la plansul copilului tau

 

Si plansul este tot o forma de comunicare; mai mult, in primul an de viata, acesta este principalul mijloc prin care bebelusul incearca sa iti transmita ceea ce simte. Atunci cand raspunzi la plansul acestuia, micutul invata ca este ascultat si ca este in siguranta, pentru ca parintii lui intotdeauna vor veni in ajutor.

 

Dezvolta „ conversatii ”

 

De multe ori, realizezi ca micile conversatii dintre tine si copilul tau se rezuma la gangureli si onomatopee ciudate. Totusi, limbajul acesta il invata pe bebe care este structura unei conversatii, faptul ca poate sa puna intrebari, sa astepte un raspuns sau sa raspunda si la reactiile tale.

 

Vorbeste-i

 

Intr-un mediu propice, copiii invata sa vorbeasca destul de repede si de lejer. Important este sa ii vorbesti mereu copilului tau, pentru ca acesta va intelege ceea ce ii spui cu mult inainte de a exprima in cuvinte tot ce doreste sa comunice.

Instinctiv, parintii incep sa descrie actiunile bebelusilor, mai ales atunci cand acestia fac tot feluld e fete haioase. Exista numeroase posibilitati de a-i vorbi micutului tau. Atunci cand ii schimbi scutecul sau cand ii dai de mancare, ii poti de asemenea, descrie tot ce faci.

Mai mult, fii atent la stimulii din exterior si reactioneaza. De exemplu, daca cineva suna la usa, atunci iti poti indrepta privirea spre intrare si ii poti pune intrebari despre cine vine, daca ar trebui sa mergeti la usa etc. Actiunile tale, actiunile bebelusului tau si ceea ce se intampla in jurul vostru pot deveni pretexte pentru comunicare si mai ales, oportunitati de invatare pentru bebelusului tau.

 

Canta-i

 

Caracterul repetitiv al cantecelor reprezinta o importanta forma de invatare, pentru ca ii da posibilitatea opilului de a auzi iarasi si iarasi anumite cuvinte pe care si le poate insusi in timp. De asemenea, combinate cu gesturi fizice sau indicarea partilor corpului, cantecele ii fac legatura copilului intre cuvant si actiune/parte a corpului etc.

Cantecele vor ramane destul de mult timp un mijloc important de invatare pentru copilul tau. Vei descoperi mai tarziu ca micutul iti va cere sa ii canti acel cantecel in care bateti din palme sau sariti, demonstrand astfel ca micutul a facut imediat legatura intre cuvant si gest.

 

Citeste-i carti

 

Oferta de carti pentru copii este foarte vasta, asa ca vei gasi cu siguranta ceva care sa iti placa atat tie, cat si bebelusului. Opteaza pentru carti cu imagini colorate, clare, unde ii poti arata si numi copilului diferite obiecte sau personaje care se afla in acea pagina.

Alege carti cu un limbaj variat sau chiar poetic. Testeaza si interesul bebelusului tau. Observa cum reactioneaza la diverse imagini sau povesti pe care i le citesti si pune accentul pe textele care ii fac placere. Cumpara si carti speciale pentru bebelusi, pe care copilul le poate baga in gura sau cu care se poate juca oricum doreste.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului