Cresterea copilului

#parinti #buna purtare #conduita #politete #maniere #reguli de politete #copil #bunele maniere

Cum sa il inveti pe copilul tau bunele maniere

Bunele maniere ar trebui sa faca parte din normalitatea fiecarei zi. Cel putin asa ar arata situatia ideala. Ca aproape orice comportament, normele de conduita se educa. Daca vrei ca micutul de astazi sa fie adultul bine educat de maine, atunci fa-i cunostinta cu normele de conduita cat mai devreme posibil.

 

Incepe de la o varsta frageda

Bunele maniere trebuie sa faca parte din programul de educatie al copilului tau. Daca il vei pregati inca de mic in acest sens, micutul tau va deveni o persoana adulta manierata, pentru ca gesturile de politete si respect ii vor intra in reflex, vor deveni parte din normalitate.

Incepe cu “Te rog” si “Multumesc”. Cand copilul tau iti cere o jucarie, de exemplu, invata-l sa spuna, printre primele cuvinte , formulele de politete. Daca il vezi ca face o nazdravanie, nu ceda primului impuls de a tipa sau de a-l corecta, impunandu-i un comportament. Incearca drept blandetea si metoda de invatarebunele maniere: spune-i : “te rog sa nu mai…” si nu uita sa spui “multumesc”, odata ce ti-a indeplinit rugamintea. In modul acesta, formulele de politete vor deveni o obisnuinta.

Repetitia e mama invatarii

Copiii invata prin repetitie. Este unul dintre procedeele de invatare aplicat in orice lectie de la scoala sau gradinita. Profita de orice ocazie pentru a-l invata pe copilul tau bunele maniere . Chiar daca nu va tine minte de prima data, nu fi dezamagit.

Insista, si pana la urma rezultatele nu vor intarzia sa apara. Incearca sa ii dai exemple concrete, de preferat in momentele in care incalca vreo regula de buna purtare . Explica-i micutului tau cum ar trebui sa se poarte in acea situatie. In acest fel, te asiguri ca acesta a asociat corect situatia cu norma de conduita.

Fii un model de conduita

Daca o sa iti ghidezi copilul dupa deviza :”Faci ce spun eu, nu ce fac eu”, nu o sa ajungeti niciodata la un numitor comun. Copilul preia exemplul familiei si imita comportamentele parintilor sau ale fratilor mai mari.

Incearca sa respecti regulile de bune maniere , sa iti ceri scuze atunci cand este cazul si sa tratezi toti oamenii cu respect. Detaliile sunt cele care conteaza. Daca tu nu stii, de exemplu, sa pui mana la gura cand stranuti, nu incerca sa ii impui asta copilului tau, pentru ca nu va intelege de ce el trebuie sa se poarte asa.

Respectul si intelegerea in familie nu numai ca il vor educa pe copilul tau in spiritul unei bune conduite, dar il vor face sa se simta mereu bine in compania acesteia.

Practicati jocul de rol

Iata o metoda distractiva si eficienta prin care il poti invata pe copilul tau regulile de comportament in orice situatie. De la cum sa te porti la masa pana la bunele maniere in cadrul unei petreceri, trateaza fiecare situatie ca pe o joaca si lasa-l pe micut sa isi foloseasca imaginatia.

De exemplu, copiii au tendinta sa isi spuna cuvinte jignitoare fara sa isi dea seama ce inseamna exact. Intreaba-l pe copilul tau: “Tu cum te-ai simti daca cineva ti-ar pune o porecla?”. Jucati-va in mod constructiv si, in acest fel, copilului tau i se va parea normal sa se comporte manierat in societate.

Lauda-l si rasplateste-l cand da dovada de bune maniere

Spune-i copilului tau cat de mandru esti atunci cand stie sa se comporte in societate, asa cum l-ai invatat. Incurajeaza-l si arata-ti entuziasmul, pentru ca aceasta stare o va prelua automat si micutul tau.

Acesta vede indemnurile tale ca pe niste lectii, asadar orice rezultat bun trebuie sa isi gaseasca o recompensa. Rasplata consta in lauda si in incurajarea de a continua tot la fel de bine.

Tine minte!

Nu te enerva
daca copilul tau greseste. Acesta nu se naste cu manierele deja invatate, ci primeste constant lectii de la tine. Concentreaza-te in a fi un exemplu bun, pentru ca micutul tau va imita tot ceea ce faci.

Incurajeaza-l si ofera-i instructiuni, in locul reprosurilor. O atitudine pozitiva este, totodata, si una constructiva.

Nu il corecta de fata cu persoane straine. In felul acesta, il vei pune intr-o postura jenanta si nu ar fi exclus sa ii trezesti niste reactii negative vis-à-vis de regulile de orice fel. Asteapta pana cand aveti ocazia sa fiti singuri si sa puteti discuta.

Explica-i ce asteptari ai. In loc sa-i spui :”Nu face asta! Nu face asa!”, mai bine explica-i cum ar trebui sa procedeze corect sau ce asteptari ai tu de la el in astfel de situatie.

Invata-l cate putin, nu il aglomera cu prea multa informatie deodata. Acorda-i sansa de a cantari singur situatia si de a reflecta asupra acesteia. Chiar daca tie iti trec mai multe ganduri prin cap, copilul tau are nevoie de timp pentru a asimila fiecare lectie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului