Cresterea copilului

#copii #parinti #scoala #invatare

Cum sa il motivezi pe copil sa invete

Parintii au un rol foarte important in dezvoltarea copilului . Este esential ca acestia sa stie cum sa isi motiveze copilul pentru ca el sa aiba rezultate foarte bune. Iata cateva modalitati prin care il poti ajuta pe micutul tau sa invete mai bine, mai repede si mai usor.


Arata-i propriu-zis cum trebuie sa invete


Parintii sunt persoanele care trebuie sa acorde cea mai mare importanta copilul lor atunci cand vine vorba de procesul de invatare. In afara de informatiile primite de profesori,  parintii sunt cei care ar trebui sa le simplifice lucrurile invatate la scoala. Asadar, ajuta-l sa faca rezumate concise ale informatiilor pe care trebuie sa le retina .  Da-i exemple practice acolo unde nu intelege si nu iti fie teama sa recurgi la diverse trucuri pentru al ajuta sa retina anumite informatii.


De asemenea, invata-l sa isi ordoneze toate ideile in scris, astfel incat sa ii fie mai usor sa le retina. Foaia si pixul sunt de baza in acest proces, asa ca sfatuieste-l sa le foloseasca ori de cate ori este nevoie. Un lucru pe care il va nota, il va retine mai usor si datorita memoriei vizuale.


Pastreaza-ti calmul


Atunci cand copilul tau nu intelege un lucru si iti cere sa i-l explici de mai multe ori, evita sa te enervezi. Cel mai bine ar fi sa incerci sa ii explici prin mai multe variante, pana cand el intelege ideea.  Daca iti pierzi cumpatul, copilul se va supara sau speria si nu va mai reusi sa inteleaga si sa invete lucrul respectiv. Mai mult decat atat, va evita sa-ti ceara ajutorul atunci cand intampina dificultati.


Fa-i un program zilnic


Organizati impreuna un orar pentru atunci cand vine acasa. Stabiliti ce are de facut si in ce ordine. Asadar, cel mai bine ar fi ca atunci cand vine de la scoala sa manance,  se odihneasca putin, iar apoi sa isi faca lectiile. Abia dupa ce isi termina lectiile se poate juca pe calculator sau poate iesi afara sa se joace cu ceilalti copii.


Verifica daca si-a facut temele


Incearca sa il controlezi in fiecare zi si sa te asiguri ca a invatat tot ce trebuia, ca si-a facut temele si ca este pregatit pentru orele de maine. Intreaba-l zilnic ce are de facut, verifica-i caietele si mai parcurgeti inca o data lucrurile pe care le avea de facut. Totusi, nu il face sa se simta ca la armata si sa ii fie teama de tine. Pur si simplu arata-i ca iti pasa ce se intampla cu el si vrei sa te asiguri ca totul merge ca pe roate. Interesul pe care tu il manifesti pentru lectiile lui il va stimula sa invete, deoarece nu va dori sa te dezamageasca.


Lauda-l de fiecare daca cand ia o nota buna


Atunci cand ia o nota buna, arata-ti aprecierea si spune-i cat de mandra esti de el. Nu ezita sa il lauzi in fata prietenilor si a rudelor. Este foarte posibil ca aceste lucruri simple sa ii stimuleze dorinta de a invata mai bine si de a avea astfel rezultate scolare peste medie.


Stimuleaza-l


In momentul in care primeste la scoala calificativul maxim obisnuieste sa-i faci a doua zi o mica surpriza si incearca sa te tii de cuvant de fiecare data cand acest lucru se intampla. Surpriza poate consta intr-o carte noua, o jucarie, o iesire la film sau chiar o ora in plus petrecuta alaturi de prieteni. Ii poti oferi cadouri mai consistente de genul mini gadgeturi (mp3 player) sau o bicicleta, doar in momentul in care acumuleaza la final de semestru un numar considerabil de calificative bune.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului