Cresterea copilului

#spital copii #operatie copil # copil bolnav # interventie chirurgicala copil

Cum sa il pregatesti pe copil pentru operatie

Indiferent ca este vorba despre o interventie chirurgicala simpla sau una mai complexa, ideea de operatie il va speria pe copilul tau. Orice interventie chirurgicala este infricosatoare, chiar si pentru adulti, motiv pentru care este recomandat sa ai grija de psihicul copilului tau.

Iata ce anume ai de facut in situatia in care micutul tau urmeaza sa fie supus unei interventii chirurgicale.

 

Explica-i de ce


Copilul tau iti va pune, fara indoiala, intrebarea "de ce trebuie sa ma operez"? Incearca sa ii explici in termeni simpli motivele operatiei, astfel incat el sa inteleaga totul. Totusi, nu intra in detalii prea infricosatoare si evita sa ii spui lucruri de genul: "daca nu vrei sa te operezi, poti sa mori". Fereste-l pe copil de asemenea amenintari care nu vor face decat sa il determine pe acesta sa ia in considerare un pericol care poate nici nu exista.
 

Spune-i cum se va desfasura operatia


In general, copiii asociaza operatiile cu durerea. In aceasta situatie, datoria ta, ca si parinte, este sa il asiguri ca in timpul operatiei nu va simti nimic. Spune-i ca, inainte de orice, i se va face o injectie (pe care nu o va simti) cu un ser care il va adormi si care il va ajuta sa nu simta absolut nimic. Desigur, aceasta situatie este valabila in cazul in care operatia respectiva necesita anestezie totala.

Totusi, chiar si in cazul in care este nevoie doar de anestezie locala, copilul nu va simti nimic, asa ca este bine sa il faci sa inteleaga acest lucru.

Daca doresti ii poti vorbi despre micile dureri sau disconfortul post-operatoriu, insa este mai bine sa pastrezi aceste mici "detalii" pentru momentul de dupa operatie.

Daca ai trecut printr-o experienta similara, ofera-i cateva detalii care sa il faca sa inteleaga ca nu are motive de ingrijorare.

 

Incurajeaza-l

 

Vorbeste-i despre faptul ca de operatia sa se vor ocupa cei mai buni medici. In plus, mentioneaza-i ca operatia este destul de usoara si ca nu sunt implicate riscuri. De asemenea, ii poti promite ca dupa operatie, mai exact dupa perioada de recuperare, urmeaza sa mergeti intr-un loc pe care el il iubeste.

Atentie! Nu uita sa te ocupi de tot ceea ce inseamna scoala. Anunta-i profesorii ca urmeaza sa lipseasca pentru o perioada nedeterminata . De asemenea, roaga-i pe acestia sa te ajute cumva cu lectiile pe care copilul tau le va pierde.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului