Cresterea copilului

#reguli #limite #familie #educatie #adolescent

Cum sa impui reguli si limite unui adolescent

Atunci cand un adolescent aude cuvantul “regula”, acesta declanseaza automat atitudinea defensiva. Limitele nu fac parte din comportamentul rebel caracteristic varstei si nici nu se potrivesc cu dictonul “ ”. Cu toate acestea, ca parinte, trebuie sa tii fraiele impulsurilor copilului tau. Iata cateva sfaturi prin care poti sa introduci mai usor limitele si regulile proprii.

 

 

Pasul 1. Explica exact ceea ce vrei

Cauta un moment in care tu si copilul tau nu va aflati la cutite din cauza unor reguli cu care nu a fost de acord si incearca sa explici care sunt limitele pe care ai dori sa le ia in considerare. Adolescentul trebuie sa stie de ce ii ceri un anumit lucru, pentru ca altfel se va simti nedreptatit si va adopta din start o atitudine defensiva doar ca sa te provoace.

Exprima-te clar si nu te lasa intimidat de toate strategiile copilului de a te convinge sa dai inapoi de la hotararile tale. In primul rand, acesta trebuie sa inteleaga cat mai bine ce anume ii ceri, care este motivul acestor reguli si ce presupune fiecare in raport cu activitatile sale.

Pasul 2. Lasa-l pe adolescent sa isi spuna parerea

Oricat de multa dreptate ai avea in ceea ce ii impui, acest lucru nu iti da dreptul sa nu asculti parerea copilului tau. Mai mult, ar fi indicat sa incerci sa intelegi punctul de vedere al acestuia si sa fii chiar flexibil la schimbari, daca argumentele sale sunt juste. In caz contrar, riscul minim ar fi interiorizarea adolescentului si refuzul acestuia de a discuta cu tine. Mai mult, scenariul iti poate suna cunoscut: copilul va incepe sa se ascunda de tine, sa te minta, isi va pierde respectul pe care il avea fata de tine si va face tot posibilul pentru ca totul sa se intample asa cum vrea el.

Nu trebuie sa cazi nici in cealalta extrema, cand esti dispus sa faci orice, cu maxima flexibilitate, doar sa nu iti indepartezi copilul. Risti sa fii luat drept o persoana influentabila si sa iti pierzi astfel autoritatea.

Incearca sa mentii un echilibru si sa reprezinti totusi un " stalp " pe care adolescentul se poate baza. Autoritatea inseamna si stabilitate, element de care copilul are nevoie in etapele de crestere. Fii mai degraba deschis la compromisuri si accepta argumentele care au o baza reala. Copilul tau va sti sa aprecieze acest lucru si se va increde mai mult in tine, chiar daca este vorba de o regula ce nu ii este pe plac.

Pasul 3. Fii consecvent

Chiar daca esti obosit si nu ai chef sa ii aduci aminte copilului tau de regulile pe care nu le respecta, incearca sa gasesti energia necesara si sa intaresti limita stabilita. In caz contrar, adolescentul va profita de slabiciunea ta si va sti ca intotdeauna exista o metoda pentru a rezolva lucrurile dupa propriul gust.

Odata ce adolescentul va intelege ca nu are rost sa incerce sa te influenteze in a-ti schimba deciziile, va accepta la un moment dat situatia si va renunta sa iti mai testeze limitele.

Pasul 4. Fii corect

Daca astazi esti obosit si ti se pare ca adolescentul mai are nevoie de cate o restrictie in viata sa, asta nu inseamna ca trebuie sa te ghidezi dupa starea de moment. Incearca sa te mentii rational si sa gandesti bine inainte de a lua o decizie. Pentru a avea efect, o regula trebuie sa fie de lunga durata, nu sa fie influentata de starile de moment.

Citeste si:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului