Cresterea copilului

#parinti #alimentatie #mancare #copii

Cum sa inveti pe copil sa manance tot din farfurie

Incepand cu varsta de 2 ani, copiii incep sa devina mofturosi la mancare si sa refuze anumite alimente. Acest lucru se intampla mai ales in cazul celor care au descoperit dulciurile. Totusi, pentru ca o alimentatie nepotrivita ii poate provoca probleme de sanatate copilului, trebuie sa insisti ca acesta sa manance cat mai adecvat si consistent.


Iata cateva modalitati prin care il poti convinge sa manance tot din farfurie.


Fa mancarea sa arate bine


O mancare cu o culoare si o textura ciudata este dificil de mancat, indiferent ca este vorba despre un copil sau adult. Asadar, daca vrei ca micutul tau sa manance tot din farfurie, aranjeaza mancarea intr-un mod cat mai haios . Orneaza farfuria cu floricele realizate din bucatele de morcovi sau boabe de mazare. Lasa-ti imaginatia sa isi faca de cap si realizeaza adevarate opere de arta din mancarea pe care urmeaza sa o prezinti copilului.


In acest fel, copilul tau va manca tot din farfurie, cu o pofta foarte mare.


Toata familia mananca la aceeasi masa


Este recomandat, in limita posibilitatilor, ca intreaga familie sa stea in acelasi timp la masa si eventual sa manance aceeasi mancare. Un copil care vede un adult ca mananca si savureaza mancarea din farfurie va face acelasi lucru. Copiii au obiceiul sa copieze comportamentul adultilor din preajma lor, asa ca ar fi bine sa te folosesti de acest avantaj cat se poate de mult.


Bazeaza-te pe piure -uri


Foarte multi copii refuza sa consume legumele din mancare. Pur si simplu nu le plac. Este foarte posibil ca acest lucru sa fie cauzat fie de faptul ca ele sunt taiate prea mari, fie ca au un gust prea puternic. De foarte multe ori, s-a observat ca micutilor nu le place senzatia pe care o au atunci cand mesteca o bucata de ardei gras fiertsau de ceapa din supa. Cel mai bine ar fi sa te bazezi pe piure-uri. Legumele pasate si amestecate sunt mai usor de mancat si mai delicioase, deoarece aromele sunt amestecate.


Gatiti impreuna


Chiar daca are o varsta frageda pentru a gati, roaga-l pe copil sa te ajute cu mici detalii. Daca el este implicat activ in procesul de preparare a mancarii, va fi mult mai atras de ideea de a manca ceva la care a contribuit si el. Roaga-l sa iti aduca sarea, sa puna painea pe masa sau sa te ajute la ornatul mancarii. Aceasta strategie este una care functioneaza mereu, mai ales daca ii ceri parerea sau diverse sfaturi. Fa-l sa se simta important in aceasta activitate, iar rezultatele vor fi incredibile.


Nu il forta


Daca iti spune ca nu mai poate sa manance si insista sa nu ii mai dai, nu este cazul sa ii bagi mancare in gura cu forta. Atunci cand i se va face foame, va veni sa iti ceara singur. Totusi, daca iti cere dulciuri, spune-i ca acestea le va primi doar dupa ce mananca tot ce a lasat in farfurie.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare