Cresterea copilului

#oboseala #sarcina #oboseala sarcina

Cum sa invingi oboseala din timpul sarcinii

Schimbarile hormonale din primul trimestru de sarcina determina adesea sindromul de oboseala cronica. Viitoarele mamici se vor simti extenuate, chiar daca au dormit suficient noaptea.

Nu exista motive de ingrijorare, pentru ca in acest fel corpul tau iti trimite semnalul ca ai nevoie de mai multa odihna. In timp, oboseala se va diminua si va fi inlocuita de un sentiment de implinire.

Fiindca traversezi o perioada deosebita in viata ta, invata cum sa te protejezi si sa invingi simptomele de oboseala.


1. Respecta orele de somn


Incearca sa iti asiguri cele opt ore de somn pe noapte, insa profita si de un somn scurt peste zi.

Pozitia de somn are de asemenea o importanta sporita si medicii recomanda ca femeile insarcinate sa stea culcate pe spate in pozitie orizontala. In acest fel se asigura circulatia sangelui cu oxigen si a elementelor nutritive catre fat.


2. Alege o alimentatie sanatoasa


Alimentatia isi va spune cuvantul asupra modului in care reactioneaza organismul tau. Asigura-ti necesarul de substante nutritive, astfel incat sa ai un nivel ridicat de energie. Cerealele, legumele, piersicile, semintele de in, strugurii sau semintele de floarea soarelui te vor ajuta sa ai o rezerva constanta de energie.

Tine cont si de faptul ca nevoile nutritionale se modifica in aceasta perioda, insa ai grija sa nu faci excese. Femeile cu o greutate normala la inceputul sarcinii trebuie sa adauge circa 300 de calorii la dieta lor.

Alege sa mananci putin si des, de 5-6 ori pe zi.


3. Nu uita sa incluzi exercitiile fizice in rutina zilnica


Exercitiile fizice moderate te vor ajuta sa faci fata indispozitiilor de moment, iar somnul si pofta de mancare vor avea si ele de castigat.

Sunt indicate plimbarile in aer liber sau inotul. Totodata, este bine sa eviti surmenajul intelectual.


4. Hidrateaza-te corespunzator


Bea cat mai multa apa si renunta la sarea din alimentatie. In acest mod previi retentia de apa, iar organismul tau va dispune de mai multa energie.

Seara consuma mai putine lichide, ca sa nu fii nevoita sa iti intrerupi somnul de peste noapte.


5. Fa-ti analizele recomandate de medic


In cazul unei anemii, starea de oboseala se va accentua, asa ca ai nevoie sa suplimnetezi fierul din dieta zilnica. Medicul va stabili daca trebuie sa iei pastile prenatale.

Alege o alimentatie echilibrata, cu mancaruri bogate in fier, cum ar fi carnea rosie, carnea de pui, fructele de mare, cerealele integrale, fasolea sau nucile. Sucul de lamaie baut dupa masa va ajuta la absorbtia fierului.


6. Nu ezita sa soliciti ajutorul celor din jur


Cand simti ca nu mai poti face fata sarcinilor zilnice, apeleaza la ajutorul familiei sau al prietenilor. De altfel, poti lasa o parte din treburi pentru a doua zi.


7. Evita consumul de cofeina


Viitoarele mamici vor evita orice fel de stimulente pentru a combate epuizarea, iar moderatia este cheia. Daca alegi totusi sa bei o ceasca de cafea, ai nevoie de multa apa, deoarece deshidratarea te poate face sa te simti obosita.

Sursa foto: the-yoga-connection.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului