Cresterea copilului

#copil #limbaj #injuratura #obscen

Cum sa iti determini copilul sa nu mai vorbeasca urat

L-ai surprins pe cel mic folosind un limbaj neadecvat si observi ca acel moment nu a fost doar o intamplare. Copilul tau incepe sa descopere puterea cuvintelor si efectele acestora, pozitive sau negative, asupra celor din jur. Nu te grabi sa il pedepsesti, ci incearca, mai degraba, sa il intelegi.

 

Limbajul, vazut prin ochii unui copil, este magic, pentru ca acesta are puterea sa obtina reactii de la ceilalti, in functie de ceea ce li se comunica. Cuvintele urate sunt cel mai usor mijloc prin care copilul tau simte ca are un efect semnificativ asupra celor din jur.

Majoritatea copiilor nu cunosc semnificatia cuvintelor pe care le rostesc si incearca sa faca tot felul de combinatii. Pentru ca pana la varsta de trei ani, cei mici constientizeaza mai mult actiunile decat semnificatia cuvintelor, acum incep sa exploreze o alta lume. Ajuta-l pe cel mic sa gaseasca modalitati de a-si exprima sentimentele si raspunde-i la toate intrebarile pentru a-l invata sa foloseasca un limbaj adecvat.

 

Pasul 1. Pune-i intrebari

Copiii folosesc cuvinte al caror sensuri nu le inteleg in totalitate. Intreaba-l ce crede ca inseamna expresiile pe care le utilizeaza. In felul acesta, vei putea realiza care este nivelul de intelegere al celui mic.

Pasul 2.Ofera-i informatii

Dupa ce ai apreciat nivelul de intelegere al copilului tau, ofera-i informatiile necesare pentru ca acesta sa realizeze ce reprezinta cuvantul folosit si cum se simt oamenii atunci cand le sunt adresate.

Majoritatea cuvintelor obscene sunt greu de inteles de catre un copil, insa ii poti da suficienta informatie pentru ca cel mic sa aprecieze cat de “special” este acel cuvant.

Cel mai important este sa ii explici cum se simt oamenii si ce parere au acestia atunci cand se confrunta cu un astfel de limbaj. Fa o comparatie cu starile pe care le trasmite atunci cand jigneste un copil printr-o porecla sau primeste el insusi un apelativ jignitor.

Explica-i faptul ca oamenii folosesc astfel de cuvinte atunci cand sunt nervosi sau suparati si nu stiu cum sa ii faca pe ceilalti sa realizeze ca nu se simt bine in acel moment.

Ceea ce ii deruteaza pe copii sunt reactiile diferite ale celor din jur. Daca un copil foloseste un limbaj neadecvat in fata colegilor, acestia vor rade, dar un adult ii va certa. Ii poti spune ca, indiferent daca unor persoane li se va parea amuzant, majoritatea nu va fi foarte fericita sa auda astfel de cuvinte.

Pasul 3. Afla care este sursa de la care a preluat acest limbaj

Daca stii ca televizorul are o influenta negativa asupra copilului tau, atunci trebuie sa mai reduci din timpul petrecut in fata programelor tv. Cercul de prieteni de la scoala il poate determina sa isi insuseasca un limbaj neadecvat, pentru a se integra in grup. Explica-i faptul ca acesta nu este un limbaj potrivit, chiar daca unii aleg sa il foloseasca, si ca nu este un mod de a te exprima in cadrul familiei voastre.

Parintii sau adultii pot fi o alta sursa de la care cei mici isi pot insusi un limbaj neadecvat, insa, daca observi acest lucru, ar trebui sa iti corectezi “scaparile” si sa adopti un mod de exprimare corect. Copiii sunt ca o carte deschisa - se poate observa in comportamentul lor influenta parintilor. Asadar, ia atitudine si fii un exemplu pentru cel mic.

Pasul 4. Ofera-i alternative

Copiii vor incerca sa iasa din situatii pe care nu le inteleg daca li se va oferi o alternativa potrivita varstei lor.

De exemplu, incercati un joc: de fiecare data cand se simte nervos sau suparat si incearca sa isi exprime aceste stari prin cuvinte nepotrivite, inventati imediat un cuvant haios care sa serveasca drept inlocuitor.

Daca nu renunta la astfel de obiceiuri, nu te sfii sa il trimiti in camera lui si sa ii explici ca nu esti dispus sa asculti astfel de cuvinte, asadar va trebui sa le foloseasca intr-un loc unde nu il aude nimeni. Mentine o atitudine calma, pentru ca cel mic este suficient de stresat incarcand sa descopere lucruri noi.

Pasul 5. Acorda-i timp

Copilul tau va dori sa experimenteze acest nou segment din viata sa, inainte de a-l abandona complet, Inarmeaza-te cu rabdare si incearca sa intelegi ca aceasta este o etapa normala. Copiii, pe masura ce cresc, isi insusesc limbajul folosit in cadrul familiei, insa trec si prin o astfel de faza experimentala. Adu-i aminte ca nu trebuie sa foloseasca altfel de cuvinte si incearca sa il si ignori; incet incet va scapa de acest obicei.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului