Cresterea copilului

# copii responsabili financiar #educare copii #educatie copii #copii

Cum sa iti educi copiii astfel incat sa devina adulti responsabili financiar

Educatia financiara este extrem de importanta in viata oamenilor. Cand ai copii este bine sa incepi devreme sa ii inveti bazele ce tin de calcule, importanta banilor si modul de gestionare potrivit nevoilor lor. Iata cateva informatii care te pot ajuta sa urmezi pasii potriviti pentru a ajuta copiii tai sa creasca si sa devina niste adulti responsabili din punct de vedere financiar:

Trebuie sa stii ca nu este nici un moment „potrivit” pentru a incepe educatia financiara de baza

Nu exista nici un moment perfect pentru a incepe educatia financiara, insa este bine sa stii ca orice pas inspre a le explica celor mici aspectele legate de bani, este unul benefic pentru ei si viitorul lor. Nu este momentul desigur sa ii explici unui copil de 6 ani cum sa isi plateasca taxele si impozitele, dar poti sa incepi prin a ii arata bazele.

Este bine sa nu faci din bani un subiect de neatins

Copiii care invata despre bani si stiu cat costa anumite alimente sau obiecte, cei care observa modul in care se castiga banii si care primesc informatii despre ceea ce inseamna sa ai bani, sunt cei care vor avea sanse sa se centreze pe a-i respecta si valoriza in viitor. Este bine sa fie consultati copiii in legatura cu ideile lor despre bani si despre ce considera ei ca sunt.

Intotdeauna incepe cu bazele informatiilor

Nu este necesar ca un copil sa stie sa faca operatiuni complexe legate de bani, insa este bine sa stie sa ii numere, sa stie ca anumite lucruri costa o anumita suma de bani. De asemenea poti sa ii inveti ce inseamna sa stranga abni, sa ii daruiasca, sa ii investeasca si sa ii cheltuiasca.

Stabileste si pune bazele unor obiceiuri sanatoase

Parintii isi pun amprenta asupra educatiei copiilor si ei sunt cei mai importanti in ceea ce priveste ideea pe care copiii o au despre bani. Se poate ca parintii sa le dea o alocatie saptamanala si sa ii invete sa ii stranga, sa ii investeasca in ceva sau sa ii cheltuiasca conform dorintelor sau nevoilor lor.

Invata copiii diferentele dintre lucrurile de care ai nevoie si cele pe care le vrei

Este o mare diferenta intre lucrurile pe care ni le dorim si cele de care avem nevoie. De aceea este bine sa stim cum sa le diferentiem si cum sa alegem ceea ce va fi pe primul plan in ceea ce priveste investitia financiara. Copiii trebuie sa invete aceasta distinctie inca de mici si sa fie constienti de alegerile pe care le fac.

Lasa-i sa invete prin a face

Practica este intotdeauna cea mai potrivita, iar copiii sunt cei care adora sa invete jucandu-se sau experimentand. Este bine sa fie lasati sa cheltuiasca liber in urma unei discutii, fara sa fi ajutati. Astfel ca vor invata consecintele pozitive sau negative ale actiunilor lor.

Schimba-le perspectiva

Parintii pot avea o influenta puternica prin insasi schimbarea perspectivei din care banii sunt priviti si respectati.

Sursa foto: balancedcents.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului