Cresterea copilului

#cezariana #nastere cezariana #operatie de cezariana #convalescenta #sarcina

Cum sa iti revii mai usor dupa operatia de cezariana

Nasterile prin cezariana sunt tot mai frecvent cerute de catre viitoarele mamici, din diverse motive, insa chiar daca peste aceasta interventie se trece destul de usor, recuperarea poate fi greoaie si cere multa rabdare si atentie.

Totusi, dupa o operatie de cezariana este foarte important sa faci tot posibilul astfel incat sa te vindeci rapid si sa participi activ la cresterea si ingrijirea nou-nascutului.

Iata ce trebuie sa te faci pentru a te recupera cat mai repede si mai bine dupa o operatie de cezariana.
 

Repaus total timp de 4 zile


In primele 4 zile de la nastere cel mai probabil vei ramane in spital, sub monitorizarea medicilor. Daca totusi ceri externarea sau dioctorii sunt de parere ca poti pleca acasa, este absolut necesar ca in aceasta perioada sa stai doar in pat, iar singurul efort pe care ai voie sa il faci este mersul pana la baie si inapoi in pat.

Desi nu ai trecut prin procesul obositor de a impinge bebelusul, corpul tau este totusi sleit de puteri, iar in acelasi timp de concentreaza pe vindecarea acelei taieturi .

Somnul si timpul petrecut in pat te vor ajuta sa te recuperezi cat mai repede pentru bebelusul tau care are mare nevoie de tine.
 

Cere ajutor


Sora, mama, soacra sau o alta femeie care iti poate fi alaturi in mod neconditionat iti vor fi de mare ajutor in ceea ce priveste sarcinile casnice (mancare, curatenie), dar si in ingrijirea bebelusului in perioada in care tu te vei odhni.

De preferat este o femeie casnica sau pensionara care sa nu aiba multe alte indatoriri si sa isi permita eventual sa ramana la tine acasa timp de una sau doua saptamani.
 

Alapteaza


Chiar daca nu te poti ridica din pat, cere-i persoanei care te ajuta sa iti aduca bebelusul la fiercare doua ore pentru a-l alapta. Acest proces natural face ca uterul si muschii abdominali sa se vindece mult mai repede. In plus, alaptarea naturala este mult mai sanatoasa si mai benefica atat pentru bebelus, cat si pentru tine.
 

Ia medicamente impotriva durerii


In mod sigur medicul ti-a recomandat un tratament care sa te ajute sa treci mai usor pentru durerile provocate de operatia de cezariana. Ai grija sa iei acele pastile in mod regulat, pe toata perioada recomandata de doctor. Ai grija insa ca medicamentele sa nu afecteze calitatea laptelui, mai ales daca alaptezi.
 

Bea multe lichide


Desi probabil ca vei avea tendinta sa limitezi consumul de lichide pentru a rari drumurile catre toaleta, trebuie totusi sa iei in considerare faptul ca un consum suficient de lichide mareste aportul de lapte si iti mentine corpul hidratat, adica sanatos si suficient de puternic pentru a se vindeca.
 

Pastreaza incizia uscata


Desi vei avea nevoie sa te speli, este recomandat ca macar timp de 2 - 3 zile sa eviti sa uzi operatia si sa te speli cu grija foarte mare. De asemenea, evita sa urmezi sfaturi babesti care promit ca vor grabi vindecarea si incearca sa te folosesti doar de recomandarile medicului.
 

Evita miscarile bruste


Incearca sa eviti miscarile bruste si efortul, chaiar daca au trecut cele 4 zile obligatorii de repaus. Cel mai probabil, vei fi total capabila de aceste lucruri abia dupa o luna de la operatie. Pana atunci, incearca sa te abtii de la astfel de gesturi, chiar daca unele sunt tentante si par a fi destul de sigure.
 

Ai grija la vestimentatie


Evita sa porti haine care te strang in zona abdomenului. Chiar daca vrei sa ascunzi burtica inca evidenta, pune sanatatea ta inainte de aspectul fizic pentru a evita problemele de orice fel.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului