Cresterea copilului

#sarbatori #craciun #copil #divort

Cum sa oferi copilului un Craciun fericit daca esti un parinte divortat

Atat pentru copii, dar mai ales pentru parintii divortati, sarbatorile reprezinta o adevarata piatra de hotar: doua familii de vizitat, doi Mos Craciun, parinti vitregi si vesnica tensiune intre cuplul despartit. Totusi, in aceasta perioada, incearca sa lasi rivalitatile la o parte si sa ii oferi micutului tau niste sarbatori de neuitat.

Indiferent de situatia din familie, sarbatorile constituie pentru copii momente magice. Modul in care decizi sa lasi deoparte conflictele ii vor oferi mai tarziu celui mic amintiri dintre cele mai placute. Iata cateva modalitati prin care poti face fata acestei situatii.

Explica-i micutului tau care va fi programul de sarbatori

Impodobirea bradului , ajunul Craciunului , cina din seara de Craciun, toate acestea reprezinta momente incarcate de emotie, iar trecerea de la o familie la alta ar putea sa stirbeasca farmecul sarbatorilor.

Copilul tau are nevoie de ceva timp inainte pentru a se pregati emotional pentru trecerea de la o atmosfera la alta, si, la urma urmei, de la o familie la alta. Daca ai un copil destul de mic, ai putea sa stabilesti cu fostul partener sa petreceti Craciunul doar in casa unde locuieste copilul. In felul acesta, va fi inconjurat de lucrurile care ii sunt familiare.

Nu fi reticent la lucruri noi

Fiecare familie are propriile sale obiceiuri, iar acestea, precum si povestile pe care copilul tau le poate auzi fie de la tine, fie de la fostul tau partener, ii vor ramane intiparite in minte.

Chiar daca nu te afli in cele mai bune relatii cu fostul, incearca sa nu fii reticent la obiceiurile pe care micutul le are de acasa. Situatia poate deveni confuza daca unul dintre voi are acum si alti copii, cu altcineva, dar este important sa pastrezi lucrurile care ii sunt cunoscute micutului tau.

Simplifica-ti programul

Atat tu, cat si fostul partener, aveti obligatii de familie, insa la mijloc se afla si copilul vostru, care are nevoie mai presus de orice de stabilitate. Daca veti incerca mereu sa il integrati si pe acesta undeva in programul fiecarui, copilul se poate simti tras dintr-o parte intr-alta, fara sa aiba timp intr-adevar sa se bucure de sarbatori.

Incearca sa mentii lucrurile destul de simple. Ofera-i, de exemplu, o zi intreaga doar copilului tau, in care sa isi poata desface darurile in liniste si sa se bucure de un pranz alaturi de intreaga familie.

Faciliteaza vizitele fostului partener

Sarbatorile nu sunt momente de disputa, asa ca daca pana acum aveati o intelegere a orelor de vizite, Craciunul poate fi o perioada  n care sa devii putin mai flexibil, penru binele copilului tau. Incurajeaza-l pe micut sa fie entuziasmat de vizita celuilalt parinte si ajuta-l sa ii cumpere sau sa ii confectioneze si acestuia un cadou.

Nu faceti intrecere la cadouri

Nu incerca sa cumperi afectiunea copilului tau sau sa il intorci pe acesta impotriva celuilalt parinte prin faptul ca ii oferi cadouri scumpe . Mai mult, incearca sa discutati inainte despre cadourile pe care cel mic ar trebui sa le primeasca. Ati putea chiar sa va uniti bugetele, daca vreti sa ii cumparati copilului ceva mai spectaculos.

Pune sentimentele copilului pe primul loc

Poate ca sarbatorile acestea va trebui sa le petreci singur, doar in compania celui mic, in timp ce fostul partener s-a recasatorit si este foarte fericit. Nu iti varsta insa frustrarile asupra copilului tau si nu il vorbi de rau pe fostul partener. In ochii micutului, tot parintii lui veti fi si nu va intelege prea curand conflictele dintre voi. Nu il impovara cu nemultumirile tale si lasa-l sa se bucure de prezenta ambilor parinti in viata sa.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare