Cresterea copilului

#certuri frati #cresterer copii #sfaturi parinti #frati #parinti

Cum sa previi certurile dintre frati si sa ai copii prieteni pe viata

Este imposibil sa eviti absolut toate certurile intre frati, si trebuie sa accepti acest lucru. In schimb, trebuie sa gasesti solutii, astfel incat aceste certuri sa fie cat mai rare si mai pasnice. Iata de ce trebuie sa tii cont:

1. Nu face niciodata comparatii intre copii

Nici intre ai tai, dar nici intre ai tai si altii copii. Credem ca asa ii motivam, dar pur si simplu ii facem pe copii sa simta ca nu sunt destul de buni si le creeaza resentimente fata de ceilalti copii.

2. Asigura-te ca fiecare dintre copiii tai are suficient spatiu personal

Copiii nu ar trebui sa imparta totul si nici macar majoritatea lucrurilor. Daca impart o camera si se cearta foarte mult, ai putea verifica daca exista o modalitate de a schimba asta. Daca nu, traseaza o linie cu vopsea in mijlocul camerei si imparte mobilierul ca sa stabilesti doua spatii separate.

3. Nu-i da copilului mai mare responsabilitatea de a avea grija de copilul mai mic

Este minunat cand fratele mai mare are grija de cel mic. Dar nu este datoria lui si ii si poate aduce o multime de resentimente. Nu-l pune sa-l supravegheze sau sa se joace cu el. Daca incearca sa puna in aplicare regulile din familie si cel mic e irascibil, spune doar “Multumesc, scumpule. Ma bucur ca stii care sunt regulile in familie si le respecti atat de bine, dar e datoria parintilor sa fie responsabili… ma ocup eu de asta”.

4. Empatizeaza cu sentimentele unui copil fata de celalalt, dar stabileste limite clare asupra actiunilor lor.

Copiii au dreptul la propriile sentimente, care au un fel aparte de a se arata la fiinte umane, cum ar fi la mainile si picioarele noastre. Dar toti oamenii, chiar si cei mici, ar trebui sa fie trasi la raspundere pentru ceea ce fac cu mainile, picioarele si sentimentele lor.

“Cand fratele tau umbla cu lucrurile tale esti foarte furios. Poti sa-i spui cum te simti in cuvinte. Fara sa-l lovesti.”

“Ai vrea sa poti sta o jumatate de ora mai tarziu, la fel ca sora ta. Cand o sa fii in clasa a treia, vei putea sa faci si tu acest lucru. Intre timp, poti sa-mi spui daca esti gelos pe sora ta, dar nu poti sa-i faci dezordine in camera. ”

5. Cultiva empatia la copiii tai

Incurajeaza-l pe copilul tau sa inteleaga si sa accepte emotiile altor persoane prin comentarea sentimentele altor copii.

“Uita-te la Michael. A plans. Cred ca ii sunt ranite sentimentele.”

“Aceasta fetita e cu siguranta furioasa. Ma intreb de ce?”

“Keisha s-a lovit. Ma intreb daca putem face ceva pentru a o ajuta sa se simta mai bine?”

Cel mai important, ofera-le copiilor empatie pentru propriile sentimente, empatie care este fundamentul empatiei lor viitoare pentru cei din jur.

 

 

Vrei sa fii un parinte linistit, cu copii fericiti care se inteleg de minune si care isi vor fi prieteni de nadejde pe viata? Invata sa-i asculti, invata-i sa exerseze empatia si sa isi exprime emotiile. Iti vine in ajutor un ghid special de parenting, tradus in limba romana. Recent s-a lansat „Parinti linistiti, frati fericiti”, de dr. Laura Markham, o carte ce nu trebuie sa lipseasca din bibliotecile parintilor care au mai multi copii.

 

Si tu iti doresti sa iti cresti copiii fara cearta, fara tipat si fara pedeapse? Participa la concursul de aici si poti castiga cartile Dr. Laura Markham - "Parinti linistiti, copii fericiti" si "Parinti fericiti, frati linistiti".

Sursa foto: hepta.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare