Cresterea copilului

#adolescent #reactii #relatie parinte-adolescent

Cum sa reactionezi cand adolescentul tau iti spune lucruri care te scot din minti

Orice parinte este afectat uneori de regrete in privinta lucrurilor pe care le-a spus sau le-a facut la un moment dat in educarea copiilor sai. La randul lor, copiii spun lucruri prin care isi scot din minti parintii. Pe de o parte, te invinuiesti pentru asta si iti asumi intreaga lor crestere si educatie, iar pe de alta parte stii ca trebuie sa te adaptezi vremurilor moderne si sa fii alaturi de adolescentul tau in plin proces de maturizare.

Iata cateva lucruri pe care adolescentul tau ti le poate spune la un moment dat si la care este bine sa reactionezi cu tact si rabdare, nicidecum prin iesiri furioase.

Abia astept sa fiu major si sa fac tot ce vreau!

Adolescentii au deseori impresia ca, din momentul in care vor sufla in lumanari la 18 ani, vor avea libertatea sa faca absolut orice. Bineinteles ca tu stii ca regulile casei vor ramane reguli, indiferent de varsta lui si ca independenta necontrolata poate atrage dupa sine consecinte grave.

Psihologii iti recomanda sa incearci sa ii explici copilului tau ca ii vei oferi posibilitatea sa faca propriile alegeri, insa vor ramane anumite limite peste care nu va putea trece, tot spre binele lui.

Mai lasa-ma un minut!

Incerci sa vorbesti cu el in timp ce isi foloseste telefonul si iti mai cere un minut de liniste. Sau il chemi la masa cand se afla in fata computerului si iti spune sa-l astepti. Din pacate, acel minut se transforma adeseori in cel putin 15.

Explica-i copilului tau ca trebuie sa invete sa respecte eforturile si timpul celor din jur, daca vrea sa se bucure si el de acelasi tratament din partea ta.

Nu vreau sa merg la facultate, nici Lindsay Lohan nu a fost!

Iata un argument care te-ar putea infuria intr-o clipa, pentru ca tu stii ca idolii din mass media ai tinerilor nu sunt tocmai exemple demne de urmat. In loc sa alimentezi o cearta de proportii, incearca sa ii explici adolescentului tau aceasta este o falsa perceptie asupra succesului si ca studiile vor fi intotdeauna un mare avantaj in viata.

Incurajeaza-l sa-si descopere vocatia si sa isi dea seama cu adevarat ce ii poate rezerva viitorul, in lipsa unei diplome atat de importanta pe o piata competitiva a muncii.

Sursa foto: pastorbillrose.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare