Cresterea copilului

#adolescent #parinti #intimitate #prieteni #anturaj #sex

Cum sa respecti nevoia de intimitate a adolescentului

Candva obisnuiai sa discuti orice cu copilul tau, insa de la o vreme ai impresia ca acesta iti ascunde ceva. Poate ca nu ai reusit sa realizezi inca faptul ca micutul de ieri s-a transformat intr-un adolescent. Desi ti se pare tentant sa il controlezi la orice pas, din dorinta de a-l proteja sau din pura curiozitate , incearca sa ii oferi adolescentului spatiul pe care si-l doreste.

 

Ofera-i increderea ta

 

Primul sarut, prima strangere de mana sau prima dezamagire fac parte deja din viata intima si sociala a copilului tau. Putini sunt adolescentii care fug la parintii lor pentru a le povesti aceste experiente. Trecand printr-o perioada vulnerabila, confuza, majoritatea prefera mai degraba sa discute aceste lucruri cu prieteni de varsta lor. Bineinteles, asta nu inseamna ca trebuie sa eviti orice discutii pe teme de sexualitate sau probleme cu care se poate intalni doar pentru a-i respecta intimitatea. Insa o discutie prietenoasa, fara sa fii prea insistent, poate avea rezultate satisfacatoare.

Acorda-i adolescentului incredere, mai ales daca nu a facut nimic pentru a-ti incalca regulile, dar in acelasi timp, supravegheaza-l discret. Reguli ca o ora fixa de a veni din oras, anturaj , masina etc. trebuie sa stea inca in picioare. O relatie bazata insa pe incredere iti va oferi mult mai multe avantaje decat regulile fara sens, pe care adolescentul, la un moment dat, le va incalca si fara voia ta.

 

Recunoaste situatiile stanjenitoare

 

Atunci cand atingeti un subiect mai delicat, incearca sa depistezi momentele in care adolescentul tau se rusineaza si se fereste sa intre in detalii. Poate ca nu este momentul potrivit pentru a merge mai departe cu discutia, poate ca ar trebui sa adopti un alt limbaj sau sa nu fii pera insistent.

Asta nu inseamna ca, daca adolescentul refuza sa vorbeasca despre lucruri mai delicate cu tine, trebuie sa renunti total. Trebuie doar sa anticipezi momentul potrivit. Incet incet, va accepta sa vorbeasca si cu tine despre temerile sau prbolemele cu care se confrunta. Oricum, aminteste-i mereu ca in tine va gasi un sprijin si ca datorita experientei tale, poti veni cu solutii la care acesta nu s-ar gandi.

 

Nu ii adresa comentarii jignitoare

 

Pentru tine, problemele adolescentine sunt un fleac, insa copilul tau nu este de aceeasi parere. O suferinta in dragoste ii poate darama intreaga lume, iar ultimul lucru de care are nevoie sunt replicile tale ironice sau glumele pe seama situatiei sale. Daca ai impresia ca asa il vei incuraja, dimpotriva; adolescentul se va simti umilit si in mod sigur nu te va considera un sprijin in viata sa.

 

Stabileste reguli pentru camera sa

 

Nu ai dreptul sa te amesteci intre lucrurile sale, iar dormitorul adolescentului ar trebui sa ii apartina in totalitate, fara sa ii fie frica de faptul ca tu ai putea sa ii scotocesti printre lucruri. In acelasi timp insa, spune-i ca nu poate sa aduca in camera sa persoane pe care nu le agreezi sau pe care nu le cunosti si ca nu are voie sa se incuie in camera. Iar pentru a evita ca tu sa ii faci ordine si sa ii deranjezi lucrurile, ar trebui sa isi mentina camera curata si ordonata.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare