Cresterea copilului

#parinti #frati #conflict

Cum sa rezolvi conflictele dintre frati

Rivalitatea si conflictele apar destul de frecvent intre frati si intotdeauna parintii sunt la mijloc, intr-o criza din care nu stiu cum sa iasa. Mereu apar discutii de genul: daca tii cu unul, se supara celalalt, daca tii cu amandoi, nu esti corect, iar daca nu tii cu niciunul, nu esti un parinte bun.


Oricum ai face, aceste variante nu sunt niciodata suficient de bune pentru a rezolva conflintele dintre frati. Iata cateva metode eficiente prin care poti evita ca fratii sa ajunga la un conflict:


Desparte-i inca de la inceput


Daca observi ca intre cei doi frati se isca un motiv de cearta, nu lasa neintelegerea sa mearga mai departe si desparte-i inca de la inceput. Nu confunda cearta cu o discutie in contradictoriu, purtata la un nivel civilizat. Ia masuri doar atunci cand copiii incep sa ridice tonul, cand au iesiri isterice, cand recurg la violenta sau la vorbe urate.


Nu permite lucrurilor sa mearga mai departe si pune punct imediat ce observi ca se naste un conflict.


Cauta sursa conflictului


Daca nu ai fost prin preajma cand copiii tai au inceput conflictul, vorbeste cu cei doi frati si intreaba-i care este motivul pentru care se cearta. Daca fiecare arunca vina pe celalalt, discuta cu fiecare separat. Purtati o discutie cat mai calma si roaga-i pe copii sa se gandeasca foarte serios la sursa certurilor. Eventual da-le putin timp pentru a-si pune in ordine toate gandurile si roaga-i sa scrie pe o coala alba de ce este suparat unul pe celalalt. Este o prima metoda prin care copiii incep sa-si verse din furie si implicit sa inteleaga mai bine in ce situatie neplacuta au ajuns.

Pe cat posibil, incearca sa ii impaci si sa rezolvi conflictul, aducandu-le argumente fiecaruia in parte unde a gresit. Nu te baza pe ei sa faca acest lucru pentru ca mandria nu ii va lasa sa o faca.


Determina-i sa isi rezolve problemele singuri


Daca fratii au ajuns la o varsta la care inteleg foarte bine situatia in care se afla, determina-i sa invete sa-si rezolve singuri problemele. Nu trebuie sa vina de fiecare data la tine si sa se acuze unul pe altul, pentru ca niciodata nu vor reusi sa recunoasca acolo unde gresesc, ci vor astepta mereu ca vinovatul sa fie declarat de tine.


Exista specialisti care recomanda ca in momentul in care niciunul dintre frati nu cedeaza si nu gasesti sursa problemei, sa le mentionezi faptul ca vor exista repercursiuni. Astfel, pana cand nu se vor intelege bine, niciunul dintre cei doi frati nu va avea acces la computer, nu va mai iesi afara la joaca etc.


De exemplu, daca motivul pentru care se cearta sunt jocurile sau timpul petrecut pe calculator , avertizeaza-i ca pana la rezolvarea problemelor, niciunul dintre ei nu va avea acces la lucrul pe care si-l doresc.


Petreceti timp impreuna


Incearca sa faci in asa fel incat sa petreceti cat mai mult timp impreuna. Chiar daca activitatile voastre in general sunt diferite, iar programul vostru nu este tocmai unul care sa va permita  sa stati in fiecare zi impreuna, este recomandat ca macar o data pe saptamana, sa planificati o iesire in familie. In acest fel, nu doar ca vei putea observa comportamentul celor doi frati, dar va veti relaxa impreuna.

Sursa foto : stampout.com.au

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare