Cresterea copilului

#copil #educatie #parinti #planset #rasfat

Cum sa stapanesti iesirile necontrolate ale copilului

Te afli la coada la supermarket si pentru a patra oara la rand, copilul tau iti cere insistent sa ii cumperi ciocolata asezata strategic chiar langa casa de marcat. Dupa cateva refuzuri, micutul decide sa treaca la "artileria grea", asa ca incepe sa tipe, sa planga si sa se tranteasca pe podea. Intre timp, incerci sa iti ceri scuze si nu stii cum sa te faci cat mai nevazut. Iti suna cunoscut?

 

Singurul lucru care iti ramane de facut este sa te intrebi de ce oare copilul tau trebuie sa fie atat de galagios si ce poti face pentru a-i stapani pornirile. Iata prima si cea mai importanta regula: nu incerca sa ii arati ca ii intelegi starea de spirit; comportamentele asociate cu iesirile necontrolate nu trebuie acceptate in familie.

Iata insa cateva lucruri pe care le poti face pentru a-ti stapani copilul:

 

Strategii pentru prevenirea iesirilor necontrolate

 

Lasa-l pe copilul tau sa detina putin controlul asupra vietii sale

 

Multi copiii actioneaza impulsiv pentru ca isi doresc un dram de independenta. Din momentul in care se trezesc pana la culcare, seara, nicio decizie nu le apartine, chiar daca este vorba despre cerealele de dimineata, hainele pentru gradinita sau activitatile de dupa-amiaza.

Vei observa cat de mult se poate schimba comportamentul unui copil atunci cand are alternative. Asadar, ofera-i impresia de independenta, oferindu-i variante din care poate sa aleaga. De exemplu, daca il intrebi „Vrei sa te speli pe dinti?”, raspunsul va fi, evident, „Nu”. Daca insa ii oferi alternative, precum „Vrei sa te speli pe dinti acum sau dupa ce faci baie?”, atunci ii vei oferi satisfactia propriei decizii.

 

Distrage-i atentia

 

Copiii nu reusesc sa isi mentina concentrarea foarte mult, asa ca te poti folosi de acest aspect pentru a-i distrage atentia copilului tau atunci cand simti ca e pe cale de a izbucni intr-o iesire necontrolata. Oriunde ai fi, incearca sa ai la tine cateva dintre lucrurile preferate ale copilului tau, ceva distractiv, care sa il bucure indiferent de situatie. Chiar si lucruri aparent banale, precum un carnetel cu foi colorate, o carte cu poze, niste markere ii pot distrage atentia micutului.

 

Ofera-i diversitate

 

Copiii se plictisesc repede, asa ca trebuie sa fii pregatit mereu sa schimbi jocul, jucaria sau situatia, pentru a impiedica declansarea unui comportament „zgomotos”. Daca micutul incepe sa se planga sau observi ca s-a plictisit, atunci nu astepta pana cand face o criza de comportament si ofera-i o alternativa.

 

Ofera-i atentie

 

Unii copii au iesiri necontrolate pentru ca nu primesc suficienta atentie din partea adultilor. Copiii sunt isteti, asa ca si micutul tau va intelege ca, decat sa fie ignorat, pana si atentia negativa din partea parintilor este acceptabila. Incearca sa fii atent si la activitatile copilului tau, sa il lauzi din cand in cand sau sa comentezi pe marginea a ceea ce face. Stabiliti in timpul zilei un moment doar pentru voi doi, in care sa va jucati, sa mergeti la o plimbare sau sa ii spui povesti.

 

Strategii pentru stapanirea iesirilor necontrolate

 

In ciuda tuturor eforturilor tale de a evita momentele neplacute, situatia ti-a scapat de sub control. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa mai calmezi spiritele:

 

Nu ii oferi atentie

 

Una dintre cele mai mari greseli pe care le fac parintii este sa incerce sa isi impace copiii atunci cand acestia tipa sau plang. Nu ar trebui sa asociezi un anumit comportament cu iesirile necontrolate. Cea mai buna metoda este sa il inveti inca de mic pe copilul tau faptul ca aceste iesiri se ignora.

Atunci cand micutul plange sau tipa, nu il baga in seama sau trimite-l intr-o camera, singur, unde se poate calma. Dupa aceea, vorbiti despre ce anume a gresit si ce ar putea sa faca mai bine pe viitor. Fii calm, pentru ca nervii tai ii vor declansa si acestuia o stare de agitatie.

 

Preia controlul situatiei

 

Iesirile necontrolate ale copilului reprezinta imposibilitatea acestuia de a stapani situatia respectiva. In cazul acesta, tu, adultul, trebuie sa preiei controlul. Copilul trebuie sa vada in fata sa o persoana increzatoare, asa ca nu te pierde cu firea si pastreaza-ti calmul.

Daca va aflati in casa, desemneaza un loc in care trebuie sa se linisteasca, iar daca sunteti in oras, atunci spune-i ca daca nu va termina cu iesirile necontrolate, veti intrerupe activitatea respectiva. De exemplu, chiar daca nu ti-ai terminat cumparaturile, arata-i copilului ca vei pune stop imediat acestei activitati, parasind magazinul. Dupa cateva experiente de genul acesta, copilul va invata sa se controleze, pentru ca va sti ca asa poate obtine ce isi doreste.

 

Invata-l pe copil importanta cuvantului „Nu”

 

Ezitarile tale sunt imediat interpretate de copil ca semne de slabiciune, de care va profita din plin pe viitor. Chiar daca esti prea obosit pentru a te pune cu energia micutului, mentine-ti pozitia si invata-l pe copil ca atunci cand ii refuzi ceva, nu are cum sa te  convinga de contrariu. In timp, micutul va realiza ca niciun fel de comportament exagerat nu il va ajuta sa obtina ceea ce isi doreste.



 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului