Cresterea copilului

#scoala #personalitate #familie #cearta #parinte #educatie #copil

Cum sa te comporti cu un copil timid

Copilul tau este nesigur si de aceea manifesta timiditate fata de alte persoane, chiar daca este vorba de colegii de clasa sau de adulti. Din aceasta cauza, trebuie sa fii foarte atent atat cu criticile pe care i le adresezi micutului, dar si cu laudele. Iata cateva modalitati prin care il poti "dezgheta" un pic pe copilul tau, facandu-l sa se simta in largul sau, indiferent de mediul in care se afla.

 

 

Pasul 1. Lasa garda jos

Daca ai de-a face cu un copil timid, atunci renunta la insistente si nu incerca sa il “tragi de limba” punandu-i tot felul de intrebari, una dupa alta. Chiar daca tu ai impresia ca ii faci un bine, incercand sa il determini sa socializeze, ai toate sansele sa il sperii si mai mult. Incearca sa nu il mai sufoci cu atata atentie si sa te comporti cu acesta la fel cum faci si cu ceilalti copii. Important este sa introduci in viata sa mijloacele potrivite care il vor scoate un pic din timiditate.

Pasul 2. Creeaza-i un cerc de prieteni 

Nu il asalta pe copilul tau cu intrebari, insa nici nu il neglija. Cel mic nu trebuie sa simta ca este sub observatia ta, insa tu poti inregistra astfel comportamentul acestuia si progresele pe care le face. Mai ales daca mai are si alti fratiori, este usor sa “uiti” de timiditatea micutului, pentru ca acesta se va pierde printre ceilalti copii, mai indrazneti.

Vorbeste cu educatoarea sau invatatoarea si explica-i problemele copilului tau. Roag-o sa fie atenta la comportamentul acestuia si la rolul pe care il are in grupul de joaca. Important este ca si micutul tau sa participe la activitatile de grup, chiar daca trebuie sa fie cineva acolo care sa il mai "traga" putin de maneca.

De asemenea, incearca sa il introduci intr-un cerc de copii, mai vioi, care sa il determine si pe micutul tau sa mai uite de firea sa timida . Inscrie-l la un curs care sa ii permita interactionarea cu ceilalti sau stabileste impreuna cu parintii colegilor sai de clasa mici intalniri in parc, intr-un loc de joaca pentru copii sau chiar acasa, care sa le permita micutilor sa relationeze si in afara programului scolar. 


Pasul 3. Lasa-l sa se joace si singur

Chiar daca poate parea ciudat, nu pune atata presiune pe umerii micutului obligandu-l sa se joace in permanenta cu altcineva. Copii invata foarte multe si atunci cand sunt lasati singuri. In felul acesta ii permiti sa se relaxeze si ii dai libertate sa se exteriorizeze asa cum nu ar face-o in prezenta altor persoane.

Pasul 4. Lauda-l

Copilul tau are nevoie de ceva mai multa incredere. Fara sa faci abuz de laude, arata-i aprecierile tale pentru mici lucruri pe care le face: o nota buna la scoala, un desen, o lucrare interesanta etc. Discutati impreuna cu familia despre reusitele celui mic si rasfatati-l un pic, astfel incat sa capete mai multa incredere in sine.

Pasul 5. Invata-l regulile de socializare

Chiar daca este timid, micutul trebuie sa invete, treptat treptat sa socializeze. Invata-l sa spuna "buna" si "la revedere ", atat adultilor, cat si copiilor de varsta sa. Faptul ca foloseste forme de politete il va determina incet incet sa fie mai deschis fata de alte persoane. Nu te abate de la aceste reguli chiar daca micutul face nazuri. Se va ascunde dupa  piciorul tau la inceput, va incerca sa evite situatia, dar mai devreme sau mai tarziu va ceda la insistentele tale.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului