Cresterea copilului

#copii #incapatanat #parinti #educatie

Cum sa te descurci cu un copil incapatanat

Copilul tau pare sa se opuna oricarei idei care vine din partea ta, iar lucrul acesta te face sa iti pierzi rabdarea. Accepta insa ca si micutul are o vointa proprie si incearca sa intelegi motivele incapatanarii sale.

Iata cum sa te descurci cu un copil incapatanat .

 


Incapatanarea nu este neaparat un lucru negativ
 

 

Iincapatanarea la copii a fost privita mereu intr-un mod negativ, insa daca iti schimbi putin unghiul de a privi lucrurile, vei reusi sa iti intelegi mai bine copilul.

Poate ca acesta vrea sa iti demonstreze ca poate sa gandeasca singur si ca are incredere in convingerile si in ideile sale. Incapatanarea ii ofera copilului tau sentimentul ca detine controlul asupra situatiei, lucru ce ii mareste increderea in sine.

In cazul acesta, ar trebui sa gasesti modalitati pentru a sprijini dorinta de independenta a copilului tau, ferindu-l insa de lucrurile care l-ar putea rani.
 

 

Afla care este sursa incapatanarii
 

 

Copilul vrea sa te provoace, sa te enerveze sau pur si simplu are un alt punct de vedere? Evident, acesta nu realizeaza ca ceea ce face – decizia pe care o ia – este gresita. In acest caz, tu trebuie sa ii explici situatia, folosindu-te de calm si tact.

Explica-i si consecintele faptelor sale, alternativele pe care le are la dispozitie, astfel incat micutul sa realizeze ca exista si alte aspecte pe care nu reuseste sa le vada.

Daca este vorba doar despre o parere diferita, atunci incurajeaza negocierea, gasiti impreuna un numitor comun si lasa-l pe copilul tau sa isi argumenteze alegerile. In ultima instanta, daca nu este vorba despre ceva care l-ar putea pune in pericol, lasa-l pe copilul tau sa invete din propriile greseli. Va realiza astfel ca are nevoie si de sfatul tau si va sti pe viitor sa analizeze orice situatie inainte de a lua o decizie.
 

 

Rabdare si iar rabdare
 

 

Incapatanarea copilului tau te poate scoate din minti, dar prin accese de furie nu vei rezolva nimic, ci vei trezi in acesta si mai multa.. incapatanare. Daca micutul este nervos, asteapta pana se linisteste, mentine un ton al vocii calm. Daca vei tipa sau daca il vei jigni, nu vei incuraja doar incapatanarea, ci si un comportament neadecvat.
 

 

Fii rezonabil
 

 

Este indicat sa negociezi cu copilul tau si sa nu iti impui vointa doar pentru ca asa vrei tu. Copilul tau merita o explicatie pentru ceea ce i se cere. In acelasi timp insa, sunt lucruri pe care micutul nu le va intelege; daca de exemplu, nu are voie sa intre in apa, la mare, fara tine, acesta nu va intelege ca ii ceri acest lucru pentru a preveni un accident. In astfel de momente trebuie sa fii ferm, sa ii explici consecintele faptelor sale, dar si pedeapsa sau restrictiile de care va beneficia daca nu te asculta.
 

 

Lauda-i comportamentul adecvat
 

 

Daca micutul tau a decis sa lase garda jos si sa te asculte, atunci rasplateste-l pentru comportamentul sau. Creeaza situatii in care are si acesta de castigat si rasplateste-l cu laude atunci cand isi imbunatateste comportamentul.
 

Sursa foto : diosav.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului