Cresterea copilului

#varsta #adolescent #decizii #adolescenta

Cum sa te porti cu un adolescent rebel

Adolescenta este un stadiu destul de confuz in viata unei persoane - este trecera de la copilarie la maturitate, iar schimbarile care se produs in jurul lor nu sunt tocmai foarte usoare. Modificarile din aceasta perioada au loc la nivel hormonal, iar in plus, presiunile facute de colegii si prietenii din gasca sunt destul de neplacute.



Cu siguranta vor fi lucruri si gesturi pe care nu le vei intelege sau cu care nu vei fi de acord, insa este totusi copilul tau, iar datoria ta este sa il intelegi, sa fii alaturi de el atunci cand are nevoie si sa ii oferi cele mai bune sfaturi.

Iata cateva sfaturi pentru a reusi sa il intelegi pe adolescent si sa ai o relatie buna cu el, in ciuda diferentei de generatie si de gandire.


Arata-i ca il iubesti


Asigura-l ca orice ar face, intotdeauna, il vei iubi in mod neconditionat , iar aplicarea pedepselor sau mustrarile, nu trebuie asociate cu lipsa iubirii. Chiar daca tu, ca parinte, ai senzatia ca lui ii pasa mai mult de ceea ce cred prietenii sau colegii, este bine sa stii ca in final, tot pe umarul tau alege sa planga atunci cand este cazul.


Asculta-i problemele


Fa-l sa se simta confortabil in prezenta ta si in discutiile cu tine si incearca sa fii tu cel care se deschide in fata lui. Povesteste-i despre tine, despre cum erai tu in adolescenta, despre prietenii tai, despre relatiile tale si asa mai departe. Doar in acest fel vei reusi sa il faci si pe el sa se deschida in fata ta si sa aiba incredere sa iti vorbeasca despre problemele sale.

Totusi, atunci cand iti vorbeste si are curajul sa isi expuna toate gandurile in fata ta, incearca sa nu il judeci sau, mai rau decat atat, sa il pedepsesti sau sa tipi la el. Spune-i doar cum ai proceda daca te-ai afla in situatia respectiva, cum ai considera tu ca ar fi mai bine.


Stabileste-i limite


Chiar daca incerci sa il apropii de tine, nu uita totusi ca un adolescent trebuie sa aiba limite impuse, dar nu cu forta. De asemenea, atunci cand stabiliti reguli (da, le puteti stabili si de comun acord), ar fi bine ca acestea sa fie luate astfel incat lui sa ii fie cel mai bine, nu doar acum, ci si pe viitor.


Permita-i sa ia decizii pentru sine


Parintii incearca , de foarte multe ori, sa acapareze in totalitate viata copiilor, insa acest comportament deterioreaza dezvoltarea psihica normala a acestuia. Permite-i adolescentului sa ia de pe acum decizii proprii, insa sfatuieste-l ca atunci cand este vorbea despre lucruri importante, s se sfatuiasca si cu tine. Spune-i ca este posibil ca tu sa vezi niste aspecte pe care el nu le observa si sa ii oferi niste sfaturi mai bune.


Lauda-i calitatile si deciziile bune


In momentul in care adolescentul ia o decizie de care esti mandru, adu-i la cunostinta acest lucru si lauda-i toate calitatile. Mai mult decat atat, incearca sa il ajuta sa isi dezvolte partile bune prin orice mijloace. De exemplu, daca are spirit artistic, inscrie-l la un curs de fotografie/pictura, iar daca pare sa fie pasionat de jurnalism si media, ar fi bine sa ii oferi sansa sa se bucure de cateva carti din domeniu.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top
Top