Cresterea copilului

#divort #cuplu

Cum sa treci mai usor peste divort

Divortul este un moment dificil in viata oricarei persoane, indiferent de pozitia pe care o are in acest proces.  Acesta este momentul in care ambii soti au nevoie de sprijin moral, dar si de cateva sfaturi care sa ii ajute sa treaca mai usor pentru acest eveniment atat de neplacut din viata lor.

Reporter: Ce ar trebui sa intelegea o persoana despre divort, in general?


Psihoterapeut Nicoleta Grigore: Fiecare dintre noi atunci cand se gandeste la divort, se gandeste in primul rand la divortul din punct de vedere legal. Putem vorbi, de asemenea, despre un divort din punct de vedere economic pentru ca urmeaza celui legal si se refera la partajarea bunurilor acumulate de-a lungul casatoriei. Se poate vorbi si despre un divort parental, din punctul de vedere al parintilor, pentru ca se ajunge la un moment dat la impartirea drepturilor parentale. Evident, se aduce in discutie chiar si un divort social, deoarece se ajunge la impartirea prietenilor, a relatiilor sociale in general. In acelasi timp putem vorbi despre un divort psihologic si despre sentimentele persoanelor implicate in aceasta despartire.


Reporter: Ce sentimente traiesc cei doi parteneri care ajung la divort?


Psihoterapeut: Interesanta este tipologia persoanelor care hotarasc sa divorteze, din punct de vedere emotional. In majoritatea cazurilor  exista o persoana care hotaraste sa iasa din relatie, care hotaraste sa se rupa si aceea care incearca sa ramana in relatie, tragand cat de mult se poate de situatia actuala, chiar daca de multe ori aceasta nu mai merge.


De aici se poate discuta despre caracteristici generale importante, des intalnite ale persoanei care paraseste din punct de vedere al comunicarii – aceasta devina mai putin interesata de comunicare deoarece deja a luat decizia si este interesata sa se termine cat mai repede acel divort. Este mai rece, mai distanta si atunci cand se insista pe acest subiect, persoana devine usor iritabila.


In schimb, pe de cealalta parte putem vorbi despre caracteristicile partenerului care este parasit. Din cauza socului, acesta poate sa caute diferite modalitati de a anula sau intarzia decizia de separare, ajungandu-se chiar la comportamente bizare. Persoana parasita intampina diverse probleme: o gestionare dificila a propriilor emotii si asteptari.


La inceput este faza de negare : „nu pot sa cred ca mi se intampla tocmai mie”, „de ce am ajuns in situatia asta” sau ce as fi putut sa fac altfel” . Dupa care se trece la etapa de furie, in care emotiile negative se intorc  de cele mai multe ori, impotriva partenerului: „el este de vina pentru ca... si mai putin eu” sau impotriva mamei sau unei persoane colaterale, de exemplu, pentru ca s-a bagat in relatia celor doi etc.


Etapa urmatoare este aceea de negociere  cand partenerul parasit incepe sa scoata asii din maneca si sa vada ce se mai poate face pe cale amiabila , daca se poate, si chiar sa revina la  sentimente mai bune fata de partenerul care decide sa iasa din relatie.


Urmeaza apoi o perioada mai trista, de depresie, in care partenerul care isi doreste sa ramana in acea relatie ajunge sa inteleaga ce se intampla de fapt, iar imediat dupa aceasta perioada vine acceptarea.


Reporter: Ce putem face pentru a depasi mai usor aceasta etapa din divortul emotional? 


Psihoterapeut Nicoleta Grigore: In primul rand trebuie sa incercam sa evitam niste greseli. Varianta cu „sa ramanem prieteni” nu functioneaza, decat in cazuri izolate. Cum ai putea sa ramai prieten cu o persoana care, la un moment dat, ti-a facut rau, care te-a parasit din diverse motive? Este adevarat ca exista anumite situatii in care divortul se poate incheia in conditii amiabile si anume, atunci cand implicarea emotionala a partenerilor in relatia de cuplu a fost grav afectata, ori de-a lungul timpului s-a stins pasiunea si relatia deja a devenit una de prietenie.


O alta greseala este aceea in care incerci sa dovedesti partenerului ca daca te-a parasit, poti gasi pe cineva mai bun. Cu siguranta poti gasi pe cineva mai bun, care sa te vada pe tine persoana potrivita, insa nu trebuie sa dovedesti nimanui acest lucru. Trebuie sa iti scoti gandurile negre din minte cum ca „Niciodata nu voi mai gasi pe cineva ca el/ea”. Cu siguranta o sa apara o alta persoana in viata ta, care va avea alte calitati, dar si alte defecte, cu care vei relationa intr-un mod cu totul diferit fata de fostul partener.


Reporter: Exista totusi o parte pozitiva a divortului?


Psihoterapeut: Desi pare greu de crezut, exista totusi o parte pozitiva a divortului: aceea de a te redescoperi pe tine si de a incepe o viata noua. Asadar, nu uita de tine dupa divort. Divortul nu este un esec, ci este decizia matura de a incheia o relatie care nu mai functioneaza, insa acest lucru nu inseamna ca nu mai ai voie sa fii fericit si sa te indragostesti din nou. Din acest motiv este de preferat sa te redescoperi, sa te uiti in oglinda si sa vezi care sunt calitatile tale si care sunt resursele cu care pleci la drum.


 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului