Cresterea copilului

#expresii educative parinti #educatie pozitiva #educatie copii

Cum sa vorbim pe limba copiilor nostri? Expresii educative vs cele needucative

Felul in care le vorbim si modul in care ne comportam cu micutii nostri isi pun amprenta asupra dezvoltarii lor, iar extremele – fie libertate prea mare sau protectie sporita – pot afecta dezvoltarea lui armonioasa. Baietii au nevoie de mai multa incredere si libertate de a face singuri lucrurile, iar fetele au nevoie de grija si protectie, spun specialistii.

Fiecare copil este unic, are resurse, nevoi, comportamente diferite si ritm propriu de intelegere si dezvoltare, iar rolul parintilor este sa le observe aceasta diversitate si sa raspunda adecvat, considera psihologul Iuliana Fűlas. Mai mult decat atat, specialistul in psihologia copilului crede ca, in educatia acestuia, multi parinti si profesori folosesc fraze needucative, fara a fi pe deplin constienti de impactul lor negativ asupra juniorilor.

“Spre exemplu, am constatat suficienti parinti care exclama Nu faci nimic cum trebuie!, cand expresia Este normal sa gresesti! este alternativa educativa. Greselile sunt firesti in dezvoltarea copilului, iar ele trebuie privite ca pe oportunitati de a invata. Aceste reactii negative ale parintilor sau ale profesorilor il pot afecta suficient de mult pe copil, intrucat acesta invata inca de mic despre iubirea de sine si poate trezi in el sentimente de vinovatie, ii inhiba initiativa si creativitatea”, declara psihologul Iuliana Fűlas.

Alt exemplu de mesaj pentru educatia pozitiva a copilului, pe care specialistul il scoate in evidenta, este folosirea mai des a expresiei “Este normal sa ai emotii negative”, in locul comenzii, de genul “Nu mai urla! Ridica-te imediat de pe jos!”.

Cand copiii au crize de nervi, acestia nu sunt suficienti de maturi incat sa stie cum trebuie sa le gestioneze mai bine, iar ajutati de parinti sau de profesori, acestia vor invata sa si le accepte si sa raspunda adecvat atunci cand le vor recunoaste ca parte din dezvoltarea lor. Emotiile negative care vor fi corect administrate, ii vor construi acestuia, in timp, o personalitate puternica si va avea capacitatea de a corecta si de a invata din greseli.

Totodata, unii parinti sau profesori au tendinta de a le inhiba copiilor dorinta de a vrea mai mult de la ei si de la viata. “Atunci cand copiii cer mai mult decat li se ofera sau nu obtin ce vor, parintii le spun ca sunt egoisti, rai sau rasfatati. On aceste conditii, copiii invata mai degraba sa renunte sau sa se resemneze, in loc sa-si doreasca mai mult. Nu e nimic rau in a-ti dori mai mult de la tine si de la viata, iar copilul poate fi educat in acest spirit, dar sa stie sa faca diferenta intre lacomie si generozitate. Exista parinti care le spun copiilor Tot timpul vrei, vrei, vrei, nu te mai saturi. Educatia pozitiva ii incurajeaza pe copii sa-si exprime dorintele intr-un mod respectuos fata de ceilalti, iar expresia care-l va ajuta sa se dezvolte mai bine, poate fi: Este normal sa vrei mai mult, asta inseamna ca trebuie sa muncesti sa ai”, spune specialistul Iuliana Fűlas.

Prin integrarea acestor mesaje pozitive, proactive in educatia copilului ii putem oferi sprijin si incurajare pe termen lung pentru a-si descoperi resursele si a-si valorifica intregul potential, devenind un adult cu o viata armonioasa si echilibrata, conchide psihologul Fűlas

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului