Cresterea copilului

#ecografie #sarcina #ultrasunete #organe #corp #medic #copil #fetus #ecografie 4 d

Cum se desfasoara o ecografie

Ecografia este un examen medical care permite, cu ajutorul ultrasunetelor, obtinerea unor imagini ale organelor corpului uman. Aceasta tehnica imagistica a devenit o metoda foarte simpla si eficienta pentru a depista posibile anomalii morfologice.

Este utilizata aproape in orice unitate sanitara datorita faptului ca permite medicului sa stabileasca mult mai usor un diagnostic. In cazul femeilor insarcinate se recomanda efectuarea ecografiei pentru observarea vitalitatii si dezvoltarii fetusului, dar si pentru a depista eventuale anomalii sau pentru a determina sexul bebelusului.

Ecografia permite observarea unui numar mare de organe precum ficatul, rinichii, splina etc.

Iata pasii prin care se desfasoara o ecografie :

Pasul 1. In functie de programarea pe care este bine sa o faci dinainte, vei merge la unitatea sanitara pentru a ti se efectua acest examen.

Pasul 2. Odata ajuns/a in sala de examinare , te vei intinde pe un pat situat langa un aparat, similar unui computer.

Pasul 3. Medicul iti va aplica un gel rece pe piele. Cu ajutorul unei sonde (un fel de stilou mai mare), acesta va explora zona supusa examinarii.

Pasul 4. In timpul ecografiei, medicul te poate ruga sa-ti tii cateva secunde respiratia sau sa suflii profund.

Pasul 5. In functie de organele explorate, acesta poate utiliza diferite tehnici:

  • In cazul unei femei insarcinate sau pentru observarea ficatului, rinichilor, splinei – sonda este aplicata la nivelul abdomenului;
  • In cazul organelor genitale – se poate face o ecoendoscopie. Sonda este atunci introdusa in vagin (la femeie) si in rect (pentru un examen la prostata - la barbat);
  • Pentru a observa inima, stomacul sau pancreasul, sonda este introdusa in esofag.

Pasul 6. In timpul ecografiei, medicul va oferi detalii despre imagini si va va explica rezultatele. Ulterior, va stabili tratamentul pe care trebuie sa-l urmezi, daca este cazul, bineinteles.

Tips & Tricks

  • Examenul dureaza intre 10 si 30 de minute si nu este deloc dureros;
  • In general, nu este nevoie de nicio pregatire. Insa, pentru ecografiile abdominale este indicat sa nu se manance, sa nu se bea si sa nu se fumeze cu 4-6 ore inainte de efectuarea examenului. Pentru ecografia bazinului, este recomandat sa ai vezica plina, deci sa bei 1 l de apa, si sa nu urinezi inainte de examinare;
  • Este bine sa ai intotdeauna la tine si vechile ecografii pentru ca medicul sa faca o comparatie intre acestea;
  • Nu exista niciun risc pentru sanatate, deoarece ecografia este un examen fara contraindicatii ;
  • O noua metoda in cea ce priveste ecografia in sarcina o reprezinta ecografia 4 D. Aceasta se bazeaza pe succesiunea unor imagini tridimensionale pe care ochiul uman le percepe ca fiind in miscare. Acest tip de ecografie scoate foarte bine in evidenta detaliile: ochii, forma nasului si a buzelor, sexul copilului etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului