Cresterea copilului

#parinti copii autism #terapii autism #AITA #copii autism #semne autism #autism

Cum se schimba viata unei familii cand copilul este depistat cu autism

 Autismul este o tulburare de dezvoltare care afecteaza copiii din punct de vedere al comunicarii și limbajului, al socializarii si din punct de vedere al comportamentului. Concret, autismul este o tulburare de dezvoltare considerata drept una dintre cele mai severe tulburari neuropsihiatrice ale copilariei.

Autismul este tulburarea centrala din cadrul unui intreg spectru de tulburari de dezvoltare, cunoscut sub numele de spectrul tulburarilor autiste sau de tulburari pervazive de dezvoltare. Aceste tulburari prezinta o larga varietate de manifestari, presupuse a fi rezultatul unor disfunctionalitati de dezvoltare ale sistemului nervos central sau genetice. Cauzele specifice sunt inca necunoscute.

Viata familiei capata alte directii de mers cand copilul primeste un diagnostic de autism, membrii familiei sunt nevoiti sa lupte pe mai multe fronturi: cu tulburarea de dezvoltare, cu informatiile insuficiente, dar mai ales cu societatea, care inca nu este capabila sa inteleaga necesitatile unui copil atipic.  

Psihologul Daniela Gavankar, presedinta Asociatiei pentru Interventie Terapeutica in Autism ( AITA),  spune ca „Autismul nu se vindeca, iar termenul folosit in literatura de specialitate este acela de „recuperare”. Copiii care beneficiaza de programe de terapie complete ajung sa se„recupereze”, si pot face fata cu succes provocarilor vietii in mod independent. Ei pastreaza insa pe tot parcursul vietii lor anumite caracteristici specifice de comportament, care nu ii vor impiedica sa duca o viata independenta, dar care le vor oferi unicitate si ii vor deosebi de ceilalti de aceeasi varsta. Aceste caracteristici se refera la limbaj, care va fi in continuare ancorat in concret – persoanele cu autism inteleg cu dificultate glumele, sarcasmul, metaforele si iau limbajul in sensul cel mai concret, vocea poate fi foarte groasa sau foarte subtire, inflexiunile vocii se poate sa nu existe, iar dificultatile vor exista si in ceea ce priveste limbajul non-verbal. Relatiile vor fi putine, persoana cu autism nefiind cea mai prietenoasa persoana pe care ati cunoscut-o, avand dificultati senzoriale uneori cu fiecare noua persoana cu care interactioneaza. De asemenea, se vor pastra anumite comportamente stereotipe, observate sub forma unor rutine, obsesii pe care persoana le va manifesta si le va vrea respectate”

Principalele probleme cu care se confrunta famiia

Familia trece printr-un impas la aflarea vestii ca in locul copilului sanatos si tipic, s-a nascut un copil cu autism. Prezenta copilului cu autism determina modificari care afecteaza atat echilibrul interior, cat si echilibrul exterior al familiei, in special relatia familie – societate. Inclusiv relatiile maritale se modifica in timp, iar comunicarea dintre membri familiei are de suferit deoarece planurile de cuplu se modifica, toate actiunile familiei fiind focalizate asupra copilului si nevoilor acestuia. De cele mai multe ori, unul dintre parinti isi va focusa toate prioritatile asupra copilului, acest lucru aducand un stres suplimentar in viata cuplului, dar si pe frati sau bunici. Inclusiv cariera va fi afectata, precum si relatiile sociale.  Totodata, parintii trebuie sa faca fata dificultatilor financiare, sa gaseasca fonduri pentru plata terapiei. Interventia este recomandat sa inceapa cat mai devreme si sa fie intensiva si se desfasora pe termen lung, niciodata mai putin de un an.

“Un copil cu autism va deveni un adult care va trai cu autismul toata viata, iar familia acestuia trebuie sa fie pregatita din timp pentru a se putea descurca cu eventualele probleme care pot aparea cand copilul va creste. Prin terapie se poate recupera enorm de mult, iar copilul care incepe terapia in jurul varstei de 2 ani are toate sansele sa ajunga independent la scoala si in viata”, ne-a spus psihologul Daniela Gavankar, presedinta AITA.

De asemenea, specialista a subliniat si importanta consilierii familiei, care are un rol major in viitorul relatiilor familiale. Astfel spus, atunci cand toata familia are acces la terapie, relatiile intre membrii se vor echilibra. In plus, se vor diminua frustarile, sentimentele de vinovatie. Membrii familei vor fi consiliati despre modul cum isi pot trai viata impreuna, iar copilul cu autism va fi iubit si acceptat asa cum este el ca persoana, cu limitele si resursele sale. In plus, familia poate reincepe sa socializeze si,  chiar daca autismul cuprinde toata familia, terapia copilului dar si a parintilor vor reusi sa readuca echilibrul in casa.

Despre terapia copiilor cu autism si a familiei lor, vor fi oferite informatii valoroase si actuale la IACB (Conferinta Internationala despre Autism, Bucuresti 2017). Conferinta va avea loc la Rin Grand Hotel, in 27-29 octombrie, si se adreseaza deopotriva specialistilor si parintilor in cautare de informatii. Mai multe informatii gasiti pe www.iacb.ro despre lectori, programul conferintei si modalitatea de inscriere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului