Cresterea copilului

#somnul copilului #somnul de pranz #dezvoltarea copilului

Cum stii ca micutul tau este gata sa renunte la somnul de pranz?

Somnul din timpul zilei este extrem de important in cresterea si dezvoltarea unor copii sanatosi . Micutii au nevoie de un pui de somn in fiecare dupa-amiaza, cel putin pana la varsta de 4-5 ani. Chiar si dupa aceasta perioada este indicat sa iei in considerare anumite semnale pentru a-ti da seama daca este pregatit sau nu sa renunte la somnul de pranz .

 

Varsta


Fiecare copil creste si se dezvolta in ritm propriu. Atunci cand iei in considerare excluderea somnului de pranz varsta este un factor important, dar nu definitoriu. Unii copii renunta pe la varsta de 5 ani , in timp ce altii pot sa o faca inainte sau chiar si dupa 10 ani.
 

Somnul de noapte


Urmareste cu atentie somnul de noapte al micutului. Vezi daca doarme suficiente ore pentru varsta lui si daca este un somn odihnitor , fara intreruperi . In plus, daca adoarme fara probleme la ora stabilita de culcare, inseamna ca este pregatit sa stea treaz o zi fara niciun pui de somn. Daca acest lucru nu se intampla si opune rezistenta, este posibil sa fie prea obosit, ceea ce inseamna ca inca mai are nevoie de somnul de dupa-amiaza.
 

Trezirea


Si trezirea poate fi un indiciu pentru a-ti da seama daca cel mic este pregatit sa renunte la somnul de pranz. Daca reuseste sa se trezeasca singur si are o stare buna si vioaie, atunci este posibil ca orele de somn de pe timpul noptii sa ii fie suficiente.
 

Comportamentul de peste zi


Trezirea si culcarea sunt indicii esentiale, dar comportamentul de peste zi spune totul. Daca micutul face fata unei zile fiind destul de activ, vesel, jucaus si nu da semne de oboseala, inseamna ca este suficient de dezvoltat pentru a sta treaz o zi intreaga fara probleme.

Specialistii te sfatuiesc sa nu te dai batuta din prima. Renunta definitiv abia dupa ce mai incerci cateva zile sa il adormi la pranz, folosindu-te de trucurile care functionau odinioara. Daca nici asa nu merge si copilul satisface conditiile de mai sus, inseamna ca este timpul ca puiul de somn sa isi ia la revedere de la copil.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului