Cresterea copilului

#suparare #copil #furie

Cum tratam furia copilului?

De multe ori sunteti pusi in situatia in care copilul este mult mai agitat decat in mod normal si incepe sa planga, sa tipe, sa se enerveze. Aparent fara motiv, aceasta furie poate aparea si ca urmare a unui excedent de energie. Nu stim de ce procedeaza astfel si, pe de alta parte, ne simtim nedumeriti si uneori chiar revoltati in fata unor astfel de temperamente.

De cele mai multe ori nu stiti cum sa procedati si nici cum sa il ajutati pe cel mic sa se linisteasca. Veti fi tentat sa luati decizii radicale, sa va certati copilul, sa strigati la el sau chiar sa il loviti. Oare procedati corect? Inainte de a fi parte la o astfel de atitudine incercati sa patrundeti macar cateva secunde in mintea celui mic sa vedeti ce nelinisti poate ascunde.
 

Care sunt cauzele furiei?


Furia copilului variaza de foarte multe ori in functie de varsta acestuia. In primul anisor este mai nazbatios ca urmare a micilor voastre observatii zilnice. La doi ani se manifesta prin tipat, plans, furie, ceea ce va aduce la cunostinta o parte din personalitatea sa. Veti fi surprins sa auziti din gura lui cuvantul „nu vreau” sau „nu ma duc”. Cu timpul, de la trei ani, aceasta furie necontrolata a copilului se va mai diminua, cel mic fiind pe zi ce trece mai linistit si ascultator.

Daca va intrebati ce atitudine corecta trebuie sa adoptati, ei bine, niciodata nu recurgeti la forta sau la violenta fizica. Cuvantul rostit de parinte il va ajuta sa isi recapete echilibrul moral, asa ca incercati sa ii aratati cat de mult rau va face sau sa il compatimiti, punandu-va in situatia lui. Asadar, nu tineti doar pentru dumneavoastra aceste lucruri, ci rostiti-i-le chiar lui: „nici nu stii ce mult m-ai suparat cu atitudinea ta” sau „imi pare rau pentru ce ti se intampla, o vom rezolva noi cumva mai tarziu...”.

O alta strategie pe care trebuie sa o aveti in vedere este sa urmariti ceea ce il supara si ce anume ii provoaca astfel de suparari. O parte a atitudinii sale si a comportamentului sau denota dorinta acestuia de a se sti iubit si mangaiat, considerandu-se singur. Asa ca, in loc sa va exprimati supararea la tipetele lui, lovindu-l, luati-l in brate si oferiti-i dragostea de care are atata nevoie.

Nu uitati totusi ca aceste stari pot fi generate fie de oboseala si lipsa somnului, fie de plictiseala sau chiar de starea de singuratate. Nu uitati sa va implicati si sa ii descoperiti toate aceste nelinisti tratandu-i cauza cu multa atentie. Veti putea fi surprins cand veti observa ca oferindu-i dragoste, va intoarce si el acelasi sentiment, inlocuindu-si astfel furiile si nelinistile care i-au cauzat atata suferinta.

Sursa foto : wallpapers.jootix.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare