Cresterea copilului

#parinti #relatii #studii parinti # studii copii # relatie frati #cum se inteleg fratii

De ce este fratele mai mare mai destept decat mezinul familiei

Oamenii de stiinta au comparat performantele scolare ale copiilor mai mici cu cele ale fratilor lor mai mari si au ajuns concluzia ca mezinii sunt mai putin destepti sau descurcareti decat primii nascuti ai familiei.

Um studiu recent realizat de cercetatorii de la Universitatile Duke si Washington confirma ca rezultatele la scoala ale fratilor mai mari sunt mai bune decat cele ale mezinilor. Realizatorii studiului explica acest lucru prin faptul ca parintii tind sa fie mai exigenti cu primul nascut si mai intelegatori cu copiii mai mici.

Iata ce teorii au mai fost emise in legatura cu motivele pentru care fratii mai mari par sa se descurce mai bine la scoala:

Teoria atentiei divizate

Oricat de mult ti-ai iubi ambii copii si oricat de impartial/a ai fi in relatia cu ei, un lucru este cert: nu vei mai avea la fel de mult timp si la fel de multa rabdare cu al doilea copil, ca atunci cand l-ai educat pe primul nascut.

Teoria genelor mai putin bune

Structura ADN-ului poate fi responsabila cu diferentele dintre copiii tai. Categoric, ei vor fi diferiti, dar asta nu inseamna ca unul dintre ei este mai bun sau mai rau decat celalalt, ci doar ca mostenesc personalitati si aptitudini distincte. Iar acest lucru se poate traduce printr-un randament scolar diferit.

Teoria intolerantei la schimbare

Daca primul tau nascut a avut o personalitate mai linistita si mai docila, s-ar putea ca la al doilea sa te fi confruntat cu cateva trasaturi noi, precum irascibilitatea, nevoia de a se impune si altele.

Fiind obisnuit/a cu obiceiurile primului nascut, disponibilitatea ta de a accepta faptul ca al doilea copil este diferit poate fi limitata. Specialistii iti recomanda sa nu permiti ca acest lucru sa genereze diferente majore in modul in care iti tratezi copiii, altfel iti vei determina mezinul sa obtina rezultate mai putin bune la scoala.

Teoria parintilor lenesi

Cercetatorii sustin ca in cazul primului copil, parintii sunt foarte grijulii si foarte atenti sa nu faca greseli capitale, pe cand la al doilea nascut se relaxeaza, au siguranta experientei si asteapta ca lucrurile sa se intample de la sine.

Din aceasta cauza, foarte multi parinti fie fac comparatii exagerate intre copiii lor si personalitatile lor diferite, fie se invinovatesc pe ei insisi pentru diferentele dintre acestia. Iar toti acesti factori se reflecta direct in tulburarile de comportament ale mezinului.

Foto: handinhandparenting.org

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare