Cresterea copilului

#copii #mama #afectiune #iubire materna #lipsa afectiune

De ce iubirea materna este pretioasa: lipsa afectiunii micsoreaza creierul copilului

Ai grija de el cand este bolnav si il invelesti in fiecare seara dupa ce il saruti de "noapte buna". Grija materna are un rol mult mai profund decat cel emotional: este esentiala pentru dezvoltarea creierului copilului tau.

Studii recente dezvaluie impactul major pe care iubirea materna il are pentru dezvoltarea copilului. Creierul copiilor neglijati este mult mai mic decat cel al micutilor iubiti, iar abilitatile de invatare si memorie sunt cu mult reduse.


Imaginile scanate arata creierul a doi copii de trei ani, insa creierul din stanga este mult mai bine dezvoltat decat cel din dreapta si are mai putine pete negre. Potrivit neurologilor, diferentele de dimensiune ale celor doua creiere au o cauza primara: modul in care fiecare copil a fost tratat de catre mama sa.


Copil iubit versus copil neglijat


Copilul cu un creier mai mare si mai bine dezvoltat a fost iubit si bine ingrijit de mama sa, care a fost intotdeauna alaturi de el. In schimb, copilul cu creierul mai mic a fost victima unor neglijente si abuzuri severe. Astfel, creierului copilului abuzat ii lipsesc unele dintre zonele fundamentale ale unui creier normal.

Consecintele acestor deficiente sunt extrem de pronuntate: copilul iubit, cu un creier mai mare, va fi mult mai inteligent si isi va dezvolta mult mai rapid abilitatile de a socializa si empatiza cu ceilalti. In schimb, copilul neglijat, cu un creier atrofiat, este mult mai expus riscului de a deveni dependent de droguri, somer si de a fi implicat in acte de violenta. De asemenea, copilul poate dezvolta afectiuni mentale serioase.


Iubirea in primii doi ani de viata - esentiala


Specialistii sunt de parere ca neglijarea severa a copilului in primii doi ani de viata are un impact covarsitor asupra dezvoltarii sale. In plus, genele anumitor functii ale creierului, precum inteligenta, nu se dezvolta corespunzator si din nefericire raman asa si la maturitate.

De asemenea, cu cat neglijenta materna este mai severa, cu atat implicatiile sunt mai mari, iar ciclul nu se opreste aici. De obicei, copiii abuzati si neglijati procedeaza la fel cu propriii copii.

Studiul arata astfel cat de importante sunt dragostea si grija in dezvoltarea unui copil.


Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului