Cresterea copilului

#obiceiuri nocive parinti #folosire telefon #efecte copii #crestere copii #parinti #telefon

De ce parintii trebuie sa foloseasca mai rar telefonul. Cum ii afecteaza acest lucru pe copii

 

 

Statisticile arata ca o persoana obisnuita petrece aproximativ 3 ore pe smartphone in fiecare zi, ceea ce alarmeaza psihologii care trag un semnal de alarma, motivul fiind faptul ca familiile petrec in prezent tot mai mult timp impreuna, dar singure, complet deconectate. Acest lucru inseamna ca parintii, desi sunt prezenti fizic, pierd timp pretios pe care ar trebui sa il petreaca interactionand cu copiii, de dragul comunicarii online. In final copiii sunt cei care sufera consecintele foarte daunatoare ale unui astfel de stil de viata. Este adevarat ca nu ne putem imagina viata fara smartphone-uri, dar este bine sa realizam consecintele grave pe care utilizarea lor excesiva o are asupra copiilor si a dezvoltarii lor.

 

Copiii pot avea probleme de integrare sociala

Lipsa de atentie din partea parintilor, poate afecta dezvoltarea creierului copiilor. Studiile au aratat ca atentia fragmentata poate avea o influenta negativa asupra unui copil si poate si cauza multor tulburari emotionale. Copiii au nevoie de un mediu stabil si previzibil care sa le asigure dezvoltarea creierului, lipsa grijii materne crescand riscurile de perturbare a acestei dezvoltari si ducand la probleme psihologice cum ar fi depresia, comportamentul riscant si abuzul de substante.

 

Copiii devin furios si au un comportament inadecvat

Psihologii spun ca parintii ar trebui sa stabileasca limitele utilizarii smartphone-ului atat pentru copii, cat si pentru ei insisi. Atunci cand parintii acorda atentie telefoanelor in detrimentul copiilor, acestia se simt tristi, suparati si singuri si incep sa actioneze usor agresiv pentru a atrage atentia asupra lor. Lipsa de atentie poate face un copil sa se simta lasat pe dinafara si insuficient de interesant pentru a fi iubit si apreciat, afectandu-i stima de sine si provocand probleme grave de comportament.

 

Copiii nu mai vad in parinti modele bune

Studiile arata ca aproximativ 70% dintre cei care iau masa la restaurant folosesc telefoanele in timpul mesei. In acest fel, parintii isi priveaza copiii de posibilitatea de a se implica in interactiunea fata in fata si a-i invata cum sa sa comporte in societate. Copiii imita comportamentul parintilor si dobandesc abilitati sociale prin comunicarea cu acestia. Astfel, ei invata cum sa aiba o conversatie, cum sa isi exprime sentimentele si cum sa isi manifeste interesul fata de alti oameni. Daca parintii nu sunt un exemplu bun, copiii pierd aceste abilitati importante si vor avea probleme in viitor in construirea relatiilor.

 

Copiii sunt raniti emotional de faptul ca trebuie sa concureze pentru atentia parintilor

Faptul ca parintii folosesc in mod excesiv smartphone-urile ii face pe copii sa simta ca nu sunt suficient de importanti, ei fiind nevoiti sa concureze pentru a obtine atentia din partea parintilor. Copiii au nevoie de atentie pentru a se simti increzatori, acest lucru contribuind la dezvoltarea lor emotionala si ajutandu-i sa interactioneze cu alti oameni. Cand ei simt ca sunt iubiti si pretuiti, isi inteleg valoarea de sine si stiu ca merita ce este mai bun, nemaifiind nevoie sa demonstreze nimic.

 

Copiii devin mai pasivi si mai detasati

Legatura dintre parinti si copii este puternica, dar si vulnerabila. Studiile au aratat ca in cazul in care mama inceteaza sa se mai joace cu copilul cu varsta de 7 -24 luni si isi indreapta atentia asupra telefonului, copilul prezinta semne de suferinta si nu mai este interesat sa exploreze mediul inconjurator, consecintele fiind negative. Cu cat mama isi foloseste mai mult telefonul, cu atat copilul devine mai detasat si dezinteresat de ceea ce il inconjoara.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare