Cresterea copilului

#planset #planset bebelus #cauze planset #somnul copilului #planset in somn

De ce plang copiii in somn?

Plansul pe timpul noptii sau in somn este obisnuit la bebelusi, dar nu foarte intalnit la copii mai maricei. Desi cei multi parinti considera ca visele urate sau cosmarurile sunt vinovate de freamatul si lacrimile micutului lor in timpul ce doarme, in realitate, cauzele acestei stari la copii sunt si altele - terorile nocturne, pana la nesiguranta , sentimente de teama, senzatie de foame sau de urinare. Iata cum sa interpretezi plansetele copilului din timpul somnului!
 

Nevoia de adaptare


Bebelusul tau are nevoie, dupa nastere, de o perioada destul de lunga de adaptare la noul mediu extrauterin. Tot ce traieste este nou pentru el si multe experiente prin care trece sunt infricosatoare.

Somnul este considerat una dintre cele mai nesigure experiente pentru bebelus. Se simte lipsit de aparare si protectie, ceea ce ii poate crea disconforturi fizice, in special in primele luni. Acestea se traduc prin plansete in timpul somnului, prin care bebe transmite tot soiul de mesaje parintilor - ca ii este frig, foame, cald, frica etc.
 

Senzatia de foame


Atat bebelusii, cat si copiii mici, pot plange in somn atunci cand le este foame. Ei nu sunt inca obisnuiti sa se trezeasca atunci cand simt aceasta senzatie si de aceea incep sa planga, fiind singurul mijloc de comunicare cu parintii. Totusi, este posibil sa nu reuseasca sa adoarma la fel de repede la loc.
 

Nevoia de urinare


Plansul in somn ar putea fi cauzat si de nevoia de a goli vezica sau atunci cand face pipi pe el. Micutul nu reuseste sa isi controleze eficient vezica atunci cand doarme si poate fi deranjat fie de senzatia de urinare, fie de faptul ca se scapa pe el si se uda, ceea ce ii creeaza un disconfort. Reactia de plans apare imediat pentru a transmite parintilor ca ceva nu este in regula cu el.
 

Teroarea nocturna


Teroarea nocturna este diferita de cosmar si apare in primele ore de la adormirea copilului, manifestandu-se adesea prin episoade severe de plans.

Este vorba de descarcarea unei cantitati mari de angoasa sau anxietate care domina copilul in urma unor evenimente traumatizante care l-au marcat.


Nesiguranta, teama, frica
 

Exista multe situatii in care copiii mici se simt in nesiguranta. Multe dintre ele izvorasc din faptul ca ei nu reusesc sa se adapteze complet mediului inconjurator si exista multe necunoscute pentru ei, care pot determina reactia de frica sau teama. Poate incepe sa planga in somn tocmai dintr-o teama sau dintr-o nevoie brusca de a se simti in siguranta.

De obicei, simpla prezenta, vocea sau atingerea ta este suficienta pentru ca mciutul sa se linisteasca si sa revina la somnul lui lin.
 

Cosmarurile


Si visele urate sunt vinovate adesea pentru reactia de plans in somn la copii. Insa nu sunt considerate principalele cauze la copii mici, asa cum sunt in cazul adultilor.

Copilul plange in somn nu pentru ca viseaza urat, ci din cauza faptului ca viseaza lucruri pe care nu le cunoaste, indiferent ca sunt urate sau frumoase, ceea ce ii cauzeaza plansul. Fata in fata cu imagini si experiente necunoscute, copilul devine temator, iar singura forma de aparare disponibila este plansul.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare