Cresterea copilului

#simptome depresie #depresie

Depresia, aceasta problema cu multe fete

Ti s-a intamplat sa fii o perioada mai lunga trist/a fara motiv? Sau sa pierzi orice placere pe care activitatile obisnuite si hobby-urile tale ti-o aduceau? iti placea sa pedalezi pe munte, sa citesti, sa bei un vin cu prietenii, iar azi nimic din toate astea nu mai are sens. Anhedonia, lipsa placerii pentru lucruri care inainte erau agreabile – iata unul din cele mai clare simptome ale depresiei.

 

O simpla tristete?

Trebuie sa fie facuta diferenta clara dintre depresie si tristetea pasagera. Daca ai pierdut o bijuterie cu valoare sentimentala, daca ai pierdut animalul de companie sau ai ratat ceva la munca, toate astea asta te pot intrista destul de mult, dar e cu totul altceva sa pierzi o relatie sentimentala si asta sa te faca incapabil de a functiona timp de cateva saptamani...

Nu ajuta sa-i spui: "Inveseleste-te!”

Oamenii spun cu mare usurinta: "Sunt deprimat”... Pentru a actiona mai bine in vederea reglarii dispozitiei, ei ar trebui sa stie ca exista o diferenta clara intre depresie si tristetea cauzata de ceva anume. Depresia poate fi endogena, adica poate sa apara fara vreo cauza aparenta, ea are o clara componenta biologica (si genetica, s-a constatat ca oamenii ai caror parinti au avut depresie sunt la randul lor mai predispusi). Depresia autentica este o boala, ea se trateaza medicamentos si cu ajutorul psihoterapiei, si nu ajuta cu nimic sa ii spui cuiva depresiv: "Gata, fii vesel, uite ce zi frumoasa e afara!”. El (sau ea) nu mai rezoneaza cu nimic din ceea ce pe restul oamenilor ii face fericiti.

Depresivii "adevarati” au insomnii, scadere in greutate (desi mananca la fel), dureri de cap, de stomac, articulare, fobii, atacuri de panica, anxietate intensa, libido slab, se izoleaza de altii, au tendinta de a bea mult sau de a fuma. in reglarea dispozitiei, extractele vegetale pot ajuta mult. Beneficiile rhodiolei, ale sunatoarei si ale ashwagandha au fost probate in timp pe esantioane mari de pacienti.

Confesiunea unei femei ca oricare alta

"A fost o perioada cand munceam pe rupte. Doi copii prescolari acasa, un divort recent, la birou mult de munca... M-am refugiat in munca, desi nu imi placea teribil ceea ce faceam. Mi-am spus ca este mai bine asa decat sa imi plang de mila. Doar ca, intr-o zi, m-am trezit incapabila sa mai fac ceva. Nu imi aminteam ce am de facut, nu mai stiam ce strategii sa aplic, desi tot eu le propusesem, eram din ce in ce mai panicata si mai iritata de toata lumea, inclusiv de copiii mei, pe care ii iubesc ca pe lumina ochilor. Nu stiam ce am! Din fericire, sora mea si-a dat seama, si m-a trimis de urgenta la medicul de familie, si astfel am aflat ca am depresie majora. Eu, care ma credeam mare si tare! M-am luptat cateva luni cu starea aceasta, dar am revenit, si de atunci am mare grija de mine: sport, somn cat de mult pot si cat imi permit copiii, relaxare cand mai prind, o cafea cu o prietena. Ah, si ceaiuri de plante pentru reglarea dispozitiei, si astea imi sunt de mare ajutor...”

Depresia mascata, disforia

Mai exista un tip de depresie mai putin intensa, o dispozitie proasta permanenta, numita disforie. Oamenii cu disforie sunt functionali, ei pot sa mearga la serviciu, sa zambeasca, sa functioneze, in general, bine. Doar ca starea lor este una negativa, sunt mereu nemultumiti, nefericiti, iritabili si tristi, iar dispozitia aceasta poate sa dureze ani de zile. Aceasta disforie poate sa nu dea niciodata un episod depresiv major dar este suficient de inconfortabila pentru cel care sufera de ea. Sunt oameni care pur si simplu nu se bucura de viata...

Sursa foto: pexels.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului