Cresterea copilului

#educatie #educatie copii #compii

Educatie copii: cum sa le incurajezi buna conduita

Parintii care au reusit sa ofere o educatie desavarsita copiilor, au inteles ca cei mici au nevoie sa le incurajezi buna conduita, inainte sa pretinzi un comportament exemplar din partea lor. Valorile si principiile fiecarui om se sedimenteaza in primii ani ai copilariei, cand influentele din jur au un impact major asupra comportamentului de la varsta adulta.

Buna conduita poate fi insuflata de parinti inca din primele luni de viata, cand vulnerabilii copii absorb tot ceea ce observa in jur. Iata cum poti sa incurajezi comportamentul pozitiv al copilului tau, fara sa dai gres!


1. Imaginea din oglinda


Atunci cand micutul tau nu se comporta cuviincios, gandeste-te ca el este imaginea ta in oglinda. La varste fragede, copiii copiaza conduite si discursuri pentru a invata sa isi foloseasca propriul discernamant. Ai grija la reactiile tale, la relatiile din familie si la lucrurile pe care le spui, altfel vei constata ca cel mic iti urmeaza intocmai exemplul negativ.

In acelasi timp, tu poti fi oglinda gandurilor copilului tau. Atunci cand acesta nu poate sa isi exprime gandurile, stimuleaza exprimarea lor prin intrebari si cuvinte ajutatoare, oferindu-i un model pozitiv de comunicare.


2. Fermitatea


La fel de importanta pentru incurajarea unei bune conduite a copilului este fermitatea. Cel mic trebuie sa invete semnificatia cuvantului "nu" si sa o respecte, de aceea ai grija sa ii impui reguli stricte, dar intr-un mod politicos. Chiar si in cele mai severe momente de disciplinare, este important sa nu ii ranesti sentimentele. Foloseste cuvinte referitoare la fapta in sine, nu la defectele copilului asociate cu aceasta. In cele din urma, micutul va onora instinctiv limitele pe care i le impui.


3. Recunoasterea meritelor


O componenta de baza a incurajarii unei conduite bune a copilului este recunoasterea meritelor acestuia. Acest lucru nu inseamna ca il coplesesti cu complimente (chiar si cand nu este cazul) si il transformi intr-un individ arogant. Psihologii spun ca parintii ar trebui sa compenseze fiecare critica adusa copilului cu 6 remarci pozitive despre acesta, pentru a-l motiva suficient sa faca lucruri bune.

Reactioneaza intr-un mod calduros atunci cand comportamentul micutului tau este cel corect si accentueaza lucrurile excelente pe care le face, astfel incat sa fie dornic sa isi mentina atitudinea.


4. Limbajul corporal


Limbajul corporal are si el un impact major asupra conduitei copiilor, intrucat transmiti mesaje subliminale care pot altera mesajul pe care tu vrei, de fapt, sa il exprimi. Cand discuti cu copilul tau, ai grija sa fii la acelasi nivel cu chipul lui, altfel iti va percepe o autoritate care il inhiba. Mentine contactul vizual cu el cand iti vorbeste si nu iti incrucisa mainile (este un semn al blocajului comunicational).


5. Alocarea de sarcini


Simtul responsabilitatii se dezvolta cel mai bine in copilarie, iar cei mici adora sa li se atribuie sarcini. Exista intotdeauna preocupari marunte pe care sa le pui in contul copilului tau, astfel incat sa il inveti ca trebuie sa ofere, nu doar sa primeasca.


6. Promisiunile


Daca vrei ca micutul tau sa devina un adult cu principii si coloana vertebrala, ai grija ca in fata lui sa te identifici intocmai cu acest personaj. Nu iti incalca niciodata promisiunile fata de el, indiferent cat de nesemnificative ar fi. Mai mult decat atat, nu invoca favoruri si cadouri pentru a-l determina sa se comporte corespunzator. Invata-l diferenta dintre indatoriri si beneficii castigate!

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului