Cresterea copilului

#prescolari #copii #gradinita

Excesul de informatie, daunator pentru copii

Cercetarile stiintifice realizate asupra unui grup de prescolari au aratat ca fortarea micutilor de a retine foarte multe informatii care depasesc capacitatea lor de a intelege poate avea alte efecte decat cele dorite de adulti.


Lucrurile devin tot mai neplacute pentru copiii din Romania unde Noua Lege a Educatiei prevede ca micuti sa inceapa scoala de la varsta de 6 ani. In acest sens, psihologii sunt de parere ca in tara noastra nu exista conditii speciale care sa ii ajute pe copii sa se adapteze mai usor la scoala inca de la aceasta varsta, ca nu exista mobilier, manuale si o programa care sa fie adaptate pentru varsta lor, destul de frageda.

Parintii, cei mai interesati sa ii informeze pe copii


Peste toate acestea, copiii sunt bombardati cu tot felul de informatii din partea parintilor care, mai mult decat atat, ii inscriu pe micuti la tot felul de cursuri si activitati extrascolare, limitandu-le astfel timpul care ar trebui dedicat jocurilor, curiozitatii si creativitatii.


Psihologii considera ca acest comportament provine din fustrarea parintilor care nu au avut anumite posibilitati si care acum incearca sa ofere copiilor toate optiunile posibile  si astfel  o cale sigura catre succes, fara sa isi dea seama ca exagereaza cu zeci si chiar sute de informatii primite de la cursurile de limbi straine (cu cat mai multe cu atat mai bine), informatica, arte, balet, inot etc.


Specialistii in psihologia copilului sustin ca acestia au nevoie de timp pentru a descoperi, pentru a se juca, pentru a visa si pentru a face toate acele lucruri pe care trebuie sa le experimenteze un copil cu o varsta frageda.


Este adevarat ca exista si copiii care au creierul mult mai dezvoltat comparativ cu altii de varsta sa si ca intr-adevar are nevoie de mai multe surse de informare pentru ca altfel se poate plictisi, insa un copil cu un IQ normal, trebuie lasat sa se dezvolte in ritmul propriu, fara sa fie impins de la spate sa faca anumite lucruri.

Joaca, cea mai buna metoda de asimilare a informatiilor


Totusi, copiii pot fi stimulati sa asimileze singuri informatiile, chiar si prin joaca. Cel mai important lucru este sa descoperi cum anume poti face acest lucru. De exemplu, daca vrei sa il faci pe copil sa citeasca, poti discuta cu partenerul de viata despre o anumita poveste, astfel incat discutia sa ii starneasca interesul pentru lectura. De asemenea, daca vrei sa il inveti mai multe despre computere, arata-i cateva lucruri care i-ar starni interesul, iar apoi cere-i sa iti arate daca a tinut minte cum se face.  Totodata, limbile straine pot deven ineresante daca il pui sa se uite la desene animate in limba engleza, franceza, italiana etc.


Totul consta in modul in care ii permiti sa invete – astfel, cu siguranta informatia va ajunge la el intr-un mod mai placut, fara sa fie nevoie sa il supui unor eforturi inutile.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Top

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare