Cresterea copilului

#inaltime #frica #bebelusi #frica de inaltime

Frica de inaltime ii ajuta pe bebelusi sa se deplaseze

Lipsa fricii de inaltime in primele etape ale dezvoltarii bebelusului reprezinta baza de care el are nevoie pentru mai tarziu. Potrivit cercetatorilor, mersul de-a busilea este cel care il face pe sugar sa se teama de inaltime, intrucat acesta devine mai experimentat in explorarea diverselor suprafete si este expus unor situatii noi, cum ar fi loviturile cauzate prin cadere.

In jurul varstei de noua luni, bebelusii incep sa evite suprafetele mai inalte de teama sa nu se loveasca. Un grup de oameni de stiinta de la universitatile California (SUA) si Doshisha (Japonia) au realizat un experiment pentru a vedea cum incep infantii sa se teama de inaltimi, relateaza portalul Mnn.com.

Astfel, ei au studiat un grup de bebelusi care nu incepusera inca sa mearga de-a busilea. Pe parcursul a 15 zile, cativa dintre sugari au fost invatati cum sa foloseasca o jucarie motorizata pe care o puteau controla.


Frica de inaltimi este pozitiva

Dupa aceasta perioada, cercetatorii au putut monitoriza reactiile bebelusilor atunci cand acestia au fost tinuti deasupra unei suprafete inalte acoperite cu sticla. Infantii care au folosit jucaria motorizata s-au speriat, pulsul lor fiind accelerat, in timp ce ritmul cardiac al celorlalti bebelusi a ramas neschimbat.

Totodata, oamenii de stiinta au aflat ca primul grup de sugari a fost deranjat de iluzia provocata de o camera asa-zisa "miscatoare" (pereti retractabili care dadeau impresia ca persoana din interior inainteaza).

Descoperirile sugereaza ca, pe masura ce castiga experienta locomotorie (in acest caz, mersul de-a busilea sau mersul cu ajutorul jucariei motorizate), bebelusii invata sa se bazeze tot mai mult pe informatia vizuala pentru a se putea deplasa. Rezultatul mai indica faptul ca frica de inaltimi este o schimbare legata de experienta dobandita atunci cand invata sa se deplaseze.

In opinia oamenilor de stiinta, aceasta stare emotionala ii ajuta pe cei mici sa dezvolte strategii de deplasare si astfel ei stiu cum sa se miste pe suprafete diferite.

Sursa foto: mnn.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului