Cresterea copilului

#copii #gelozie #comportament agresiv #parinti

Gelozia la copii

Atunci cand viata de familie trece printr-o schimbare, precum venirea pe lume a unui fratior sau un nou partener pentru unul dintre parinti, copilul poate fi incercat de sentimentele de gelozie . Agresivitatea, minciunile, nervozitatea sunt doar cateva dintre reactiile copilului gelos care incearca astfel sa iti atraga atentia.


Cum sa il faci insa pe copil sa treaca peste aceste stari? Iata cateva sfaturi:

 

Identifica motivul geloziei

 

Daca tu deja ti-ai dat seama ce anume il deranjeaza pe copilul tau, acesta probabil ca nu si-a pus gandurile in ordine si s-a lasat dus de emotiile de moment. Copilul stie ca este suparat sau furios, insa nu stie exact ce anume inseamna gelozia. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa il ajuti pe copil sa isi inteleaga sentimentele.

Intreaba-l care sunt lucrurile care il supara si foloseste termeni simpli. Copilul nu stie ca este gelos, insa stie ce anume nu ii place in anumite momente, ce anume il supara etc. Discuta cu acesta si afla sursa problemelor sale.

Verbalizarea emotiilor va va ajuta apoi sa gasiti si solutiile potrivite. De exemplu, explica-i micutului ca intelegi faptul ca este furios, insa daca il loveste pe fratiorul mai mic nu va reusi sa se simta mai bine. Copilul va avea astfel o alternativa la accesele sale de furie.
 

 

Incurajeaza-l

 

Daca il vei certa pe copilul tau pentru reactiile sale, nu vei reusi decat sa il indepartezi de tine si sa ii confirmi ceea ce credea deja: ca nu este atat de important pentru tine precum obiectul geloziei sale.

Copilul este dezorientat si are nevoie de sprijinul parintilor pentru a intelege situatia. Adu-i aminte copilului tau ca dragostea ta pentru acesta nu s-a schimbat si ca ocupa un loc special in inima ta. Nu ii poti spune de prea multe ori  cat de mult il iubesti si ai "voie" sa il imbratisezi de cate ori doresti; il vei ajuta astfel sa treaca usor peste momentele de gelozie.

 

Fa-ti timp pentru copilul tau

 

Poate ca noul bebelus, jobul sau partenerul din viata ta iti ocupa intr-adevar mult timp, insa copilul tau are nevoie si de momente in care sa te aiba numai pentru el.

In primul rand, implica-l pe copil in activitatile tale. Daca micutul este gelos pe noul bebelus, atunci roaga-l sa te ajute, simbolic, asa cum poate, in ingrijirea acestuia. Daca se cearta tot timpul cu fratele mai mare, incearca sa nu mai faci comparatie intre acestia si sa ii ajuti sa colaboreze.

Daca in viata ta exista un alt partener, atunci, in cazul in care relatia este una serioasa, fa-i cunostinta acestuia cu micutul tau si lasa-i sa se accepte treptat.

Nu uita insa ca, oricat de mult l-ai implica pe micut in activitatile tale, acesta tot va avea nevoie de putin timp doar cu tine. Dezvoltati un obicei, o zi in care sa mergeti doar voi doi in parc, ia-l de la scoala, mergeti impreuna la un restaurant etc. Astfel, copilul se va simti special si va sti ca are parte de toata dragostea si atentia ta.


Sursa foto ; parentsinaction.files.wordpress.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului