Cresterea copilului

#educare copil #greseli crestere copil #crestere copil #copil #greseli educare copil

Greseli frecvente in educarea copilului, tu le faci?

Vrei sa ai un copil exemplu si faci tot posibilul ca acesta sa fie ascultator si politicos cu cei din jur, insa constati cu surprindere ca cel mic face exact opusul. Acesta este cauza greselilor pe care le faci farasa-ti dai seama.

Iti incalci propriile reguli

Ii impui copilului anumite reguli, insa, din cand in cand, il lasi sa le incalce sau ii permiti sa faca ceva ce nu are voie, doar pentru a te lasa cinci minute linistita sau pentru ca acesta sa nu mai planga, ori ca recompensa. Acest comportament il va face pe copil sa creada ca orice regula poate fi incalcata.

Asadar, retine ca in momentul in care lasi garda jos si ii permiti copilului sa "greseasca", fara a-l sanctiona, dupa cum i-ai spus, nu faci decat sa deschizi "portita" pentru mai multe obraznicii si comportamente negative.

Ii permiti sa faca orice isi doreste

Este foarte bine sa ii permiti sa-si dezvolte imaginatia, sa-si descopere noi talente si sa-si devolte personalitatea, insa totul trebuie sa aiba o limita. In viata trebuie sa invete sa respecte si reguli si sa nu ii deranjeze pe cei din jur. Invata-l inca de mic sa stranga jucariile dupa ce se joaca si nu face tu acest lucru in locul lui. Doar asa va ajunge un adult responsabil.

Iti lauzi prea mult copilul

Sa iti lauzi prea mult copilul nu este bine. Laudele trebuie acordate doar in momentul in care copilul chiar le merita, pentru a-i creste increderea in sine si pentru a constientiza cand face ceva bine. Insa sa il lauzi chiar si cand nu face un lucru bun, nu este o metoda buna de a-l educa. Ii poti creste increderea in el si incurajandu-l sa faca mai bine data viitoare si invatandu-l ca trebuie sa exerseze pentru a reusi. Iar daca isi doreste sa cante dar nu are talent explica-i ca toti oamenii sunt diferiti.

Il mituiesti si ii oferi recompense

Poate parea o solutie de moment sa-ti mituiesti copilul si/sau sa ii oferi recompense pentru a te asculta sau pentru a face ceea ce trebuie. Aceasta este cea mai frecventa greseala pe care o fac parintii in disciplinarea copiilor. Conditionarea comportamentelor si a bunelor maniere oferindu-i beneficii materiale creeaza un precedent periculos in disciplinarea lui. Risti sa cresti un copil iresponsabil si dependent de "fusta mamei".

Il ameninti si/sau il lovesti

In timp ce unii parinti reusesc sa-si controleze accesele de furie, altii rabufnesc la cea mai mica "greseala" a copilului. Disciplinarea nu se face prin violenta fizica sau verbala, deoarece, chiar daca pe moment copilul pare ca intelege ce i se spune, realitatea este ca, in timp, se va obisnui cu aceste tratamente si nu va mai reactiona la ele. In plus, va fi determinat sa faca tot mai multe greseli deoarece va sti ca apoi doar ii vorbesti urat ii tragi o palma.

Cea mai buna metoda de a-l educa si de a-l face sa inteleaga ca nu este bine ce face este sa-i explici care sunt consecintele faptelor lui si cum ii afecteaza acestea pe cei din jur, si implicit pe el.

Sursa foto: Fatherly.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului