Cresterea copilului

#alaptare #biberon # hranirea biberon #riscuri hranire biberon

Hranirea bebelusului cu biberonul, riscuri si dezavantaje

Hranirea bebelusului cu biberonul a fost asociata cu riscuri crescute de obezitate, boli si infectii, malnutritie, dar si cu o imunitate vulnerabila. In afara riscurilor grave, exista si dezavantaje legate de costuri, sanatatea mamei sau de absenta atasamentului mama-bebe.

Si alaptarea are dezavantajele si inconvenientele ei, insa acestea predomina mai mult la mamici. Bebelusii au de beneficiat de pe urma laptelui matern, asa cum nicio alta sursa de hrana nu reuseste sa o faca. In alegerea metodei de hranire a copilului trebuie sa alegi intre a te pune pe tin pe primul loc sau pe bebe.
 

sistem imunitar slabit


Anticorpii si hormonii din compozitia laptelui de san nu pot fi clonati si introdusi in laptele praf. Acestia au rolul de a intari sistemul imunitar al copilului si de a-l proteja de boli si infectii. Desi multe tipuri de formule de lapte incearca sa imite cat mai precis compozitia laptelui de mama, exista ingrediente unice pe care numai corpul mamei le poate oferi.
 

Obezitate sau malnutritie


Medicii au descoperit ca hrana cu biberonul creste substantial sansele celui mic de a deveni obez pana in copilaria tarzie. Este unul dintre cele mai importante riscuri si o temere frecventa a parintilor, mai ales in epoca moderna.

Lipsa preciziei in dozarea laptelui praf de la fiecare masa il poate costa pe copil supraponderalitatea sau manutritia. Daca doza de lapte este prea mare, atunci risca sa primeasca mai multe elemente nutritive decat are nevoie, iar daca e prea mica risca sa devina subnutrit.
 

Infectii frecvente


Atunci cand imunitatea este vulnerabila, germenii sau agentii patogeni patrund mai usor in corp si dau nastere infectiilor. Cele mai comune infectii sunt cele urinare, respiratorii, ale urechirol sau chiar digestive.

Prematurii au cel mai mult de suferit de pe urma lipsei alaptarii, pentru ca risca sa dezvolte o boala care le poate fi fatala: enterocolita necrozanta (distrugerea mucoasei intestinale).
 

Lipsa atasamentului mama-bebelus


Legatura emotionala care apare intre mama si bebelus la nastere poate fi afectata de lipsa alaptarii. In timpul hranirii la san se consolideaza relatia dintre voi, pe cand atunci cand folosesti biberonul, aceasta este absenta.
 

Riscuri pentru sanatatea ta


Hranirea cu biberonul afecteaza nu numai bebelusul, ci si pe tine care devii predispusa la o serie de afectiuni grave: cancer de san, obezitate, osteoporoza, diabet sau stres si anxietate care-ti afecteaza calitatea vietii .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului