Cresterea copilului

#parinti #greseli parinti #parinti moderni #idolatrizare copil

Idolatrizarea copilului si alte greseli grave facute de parintii moderni

Foarte multi parinti moderni isi protejeaza copiii de toate aspectele negative ale vietii si exagereaza in a-i feri de orice intamplare mai putin placuta, spun psihologii. Adoptand o astfel de atitudine, acestia nu reusesc decat sa le pregateasca viitorilor adulti terenul pentru o existenta plina de frustrari.

Chiar daca intentiile unui parinte nu pot fi altfel decat bune, copiii au adesea de suferit de pe urma inganduintei exagerate. Iata care sunt cele mai comune greseli pe care le fac parintii moderni in cresterea si educarea celor mici.

Idolatrizarea copiilor

Atunci cand il transformi pe copilul tau in centrul universului tau si ii arati ca pamantul se roteste in jurul sau, ii dezvolti o atitudine egoista. Copiii nu sunt facuti sa fie idolatrizati, ci iubiti. Arata-i ca il iubesti fara sa i te supui si invata-l ce inseamna sa ofere, nu doar sa primeasca.

Supraestimarea trasaturilor copiilor

Este normal ca tu sa iti vezi copilul drept cel mai bun, cel mai frumos si cel mai inteligent din intreaga lume. Insa asta nu inseamna ca el nu greseste niciodata. Critica este foarte constructiva pentru copii, asa ca nu il apara in fata tuturor remarcilor care nu sunt de lauda la adresa lui. Este preferabil sa ai un copil care se confrunta cu problema imperfectiunii, decat sa-l indrumi sa evolueze intr-un adult incapabil sa se adapteze realitatii.

Atribuirea propriilor vise copiilor tai

Este normal sa iti pui speranta in ideea ca micutul tau va reusi in toate aspectele vietii lui, sa il sustii si sa te bucuri pentru fiecare succes al lui. Insa nu transforma aceste succese in reusite proprii, nu iti asuma meritele pentru ceea ce face el si, cel mai important, nu ii impune sa urmeze acele cai pe care tu nu le-ai putut urma, chiar daca ti-ai dorit foarte mult. Ofera-i libertatea propriilor alegeri si limiteaza-te la a-l sustine in ceea ce vrea sa faca.

Dorinta exagerata de a fi cel mai bun prieten al copiilor tai

Atunci cand preferi postura de prieten in detrimentul celei de parinte, vrei sa satisfaci nevoia proprie de a fi aprobat si acceptat, nicidecum nevoia copilului tau de socializare sau de afectiune. Copiii tai au nevoie in primul rand de parinti care sa le impuna reguli si care sa-i indrume, abia apoi de prietenia parinteasca. Gaseste un echilibru intre cele doua extreme, altfel iti vei pierde autoritatea si credibilitatea in fata copilului.

Sursa foto: granbyhousedental.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare