Cresterea copilului

#impact #jocuri #jucarii #copii

Impactul jocurilor si jucariilor asupra copiilor in primii ani de viata

Jocul reprezinta modalitatea prin care orice copil invata. In primii ani de viata, copiii cunosc, se dezvolta si pun bazele personalitatii lor, iar prin joaca, pot acumula cunostinte, isi dezvolta creativitatea si inteligenta.

 

Prin intermediul jocurilor, copiii invata sa comunice mai bine si incep sa inteleaga ideea de spirit de echipa, fiind o activitate indispensabila in vederea educarii si dezvoltarii celor mici.

Atunci cand cumperi jucarii pentru copilul tau, este recomandat sa te gandesti la utilitatea lor in vederea dezvoltarii copilului. Alege jucarii versatile, care pot fi folosite in multiple feluri, stimuland in acest fel creativitatea celui mic.

Rolul jocurilor si jucariilor in dezvoltarea inteligentei copiilor

In primii ani de viata ai copilului, opteaza pentru jucarii care dezvolta abilitatile motorii, precum echilibrul, coordonarea, dexteritatea, cultiva spiritul de observatie si spiritul artistic. Jocurile de rol sunt o optiune foarte buna, intrucat copiii se angajeaza intr-un exercitiu de imaginatie si isi pun creierul in miscare, prin imitarea unor situatii din viata reala.

Copiii experimenteaza diverse roluri si situatii si invata sa isi controleze emotiile, fiind un exercitiu extrem de bun in dezvoltarea lor si a personalitatii. Poti alege pentru copilul tau jucarii de rol din lemn, care imita diverse situatii si evenimente si care ii permit sa se dezvolte si sa se adapteze diverselor situatii cu care se va intalni ulterior.

Este important sa nu cadem in cealalta extrema si sa fim exagerat de protectivi cu copiii nostri. Cei mici pot sa cada, invata sa se ridice si sa se fereasca singuri de eventuale pericole, iar jucariile lor trebuie sa le permita sa faca si activitati fizice, in vederea dezvoltarii echilibrului si a coordonarii. Prima „jucarie” preferata a copiilor inca de cand incep sa se obisnuiasca cu primii pasi este premergatorul, insa din momentul in care sunt capabili sa mearga singuri, inlocuieste-l cu diverse jucarii care sa implice activitati fizice si distractive, precum un balansoar din plus sau o tricicleta fara pedale.

Conform cercetatorilor, jocul este esential in dezvoltarea personalitatii unui copil. Prin intermediul acestor activitati distractive, acestia isi dezvolta capacitatile si competentele de baza.

De cat de multe jucarii au nevoie copiii?

In general, copiii nu au nevoie de foarte multe jucarii, pentru ca in momentul in care li se ofera multe optiuni, se plictisesc foarte repede de ele. Chiar daca ai tendinta de a ii cumpara multe jucarii sau copilul primeste cadouri, sorteaza-le, ascunde-le si lasa-l sa le descopere pe rand.

Mai ales in primii ani de viata ai copilului, nu investi in jucarii complicate, electronice, pentru ca in mainile piticilor nu vor rezista prea mult timp intacte si functionale si ulterior nu vor mai fi de niciun folos. Alege jucarii diversificate, care sa stimuleze inteligenta si creativitatea, precum o ferma a animalelor, o casa de papusi sau o jucarie deosebita din lemn.

Ce facem cu ataaat de multe jucarii?

Fiecare perioada a copilariei e marcata de pasiuni pentru diversi supereroi, personaje din desene animate, animalute, papusi si masinute, insa de-a lungul anilor ajungi sa strangi atat de multe jucarii incat nu mai ai unde sa le depozitezi. Multe dintre ele nu mai prezinta interes, astfel ca poti sa apelezi la o solutie ingenioasa. Organizeaza o intalnire de joaca cu prietenii copilului si invata-i sa schimbe jucarii intre ei. In acest fel, copiii se bucura de lucruri noi si invata cum sa negocieze si sa ajunga la un acord comun, care va aduce multe zambete si fericire in viata micutilor. Jucarii noi, jocuri noi!

Mai mult, invata-l pe cel mic bucuria de a darui. Sortati jucariile pe care nu le mai foloseste si donati-le unor copii care nu au posibilitati si se bucura de ele. Bucuria pe care o veti simti nu poate fi descrisa in cuvinte!

Copilaria este o perioada atat de frumoasa, dar care trece parca atat de repede, astfel ca este extrem de important sa nu uitam nici noi, cei mari, sa fim copii, sa ne bucuram alaturi de cei mici de frumusetea acestei perioade, se amuzamentul jocurilor si de clipele frumoase!

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului